Sever Kosmeta poziva mirovnjake na neutralnost

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosmeta poziva mirovnjake na neutralnost

ZVEČAN - Odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova zatražili su danas od nadležnih institucija Srbije da se razgovori između Beograda i Prištine vode u duhu Ustava i zakona Republike Srbije, poštujući Rezoluciju SB UN 1244, pre svega o statusu Kosova i Metohije.

U zaključcima koji su pročitani na kraju današnje zajedničke sednice navodi se da razgovori Beograda i predstavnika kosovskih Albanaca treba da se vode pre svega o suštinskom pitanju statusa Kosova i Metohije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a pitanje standarda će se rešavati u sklopu razgovora o statusu.

Zajedničkoj sednici četiri skupštine opštine prisustvovalo je 96 od 108 odbornika i svi su glasali za zaključke.

"Opštine sa severa Kosova i Metohije - Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, srpski narod i ostali nealbanci koji žive na ovoj teritoriji ne žele i neće da budu deo separatističke tvorevine zvane Republika Kosovo. Zato nema i ne može biti integracije severnog Kosova u separatističke kosovske institucije", navodi se u zaključcima.

Odbornici opština sa severa Kosova su osudili jednostrane poteze Prištine i jednog dela međunarodne zajednice koji, kako se navodi, imaju za cilj da dižu tenzije, unose razdor u srpsku zajednicu, destabilizuju sever Kosova i silom ga integrišu u kosovske institucije.

Od predstavnika međunarodne zajednice (UNMIK-a, Kfora, Euleksa, OEBS-a i drugih međunarodnih nevladinih organizacija) se zahteva da budu statusno neutralni i ne daju podršku jednostranim potezima Prištine po pitanju Kosovske policijske službe (KPS), pravosudnog sistema i carina na severu Kosova.

"Upozoravamo Euleks da je dužan da se drži odredbi iz članova 49. i 50. izveštaja generalnog sekretara UN od 24.11.2008. godine o statusnoj neutralnosti i raspoređivanju svoje misije te da bez saglasnosti srpskog naroda kao 'relevantnog činioca' ne može izvršiti samovoljno raspoređivanje snaga", navedeno je u zaključcima.

Od pripadnika KPS srpske nacionalnosti se zahteva da uvažavaju interese srpske zajednice, srpske države i Rezoluciju 1244 SB UN.

"Ukoliko se u narednom periodu međunarodna zajednica ne bude pridržavala statusne neutralnosti, a pripadnici KPS eventualno nastave da sprovode jednostrane odluke Prištine, to ćemo tretirati kao poruku da su se stavili u službu jedne strane, prekinućemo svaki vid dalje saradnje i preuzeti brigu o sopstvenoj bezbednosti", navedeno je u zaključcima.

Odbornici opština sa severa su zatražili od resornih ministarstava Republike Srbije, posebno Ministarstva za Kosovo i Metohiju veću materijalnu podršku, a od predsednika i Vlade Srbije javnu podršku ovih zaključaka svog naroda.

Odbornici su dali podršku izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija uz ocenu da Euleks nije sposoban da izvrši kompletnu istragu već da međunarodna zajednica mora formirati posebno neutralno telo koje bi bilo locirano van Kosova i Metohije i validnom istragom došlo do pune istine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.