Šešelj: Ćutaću ako ne dobijem dokumenta na srpskom

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Ćutaću ako ne dobijem dokumenta na srpskom

Lider SRS je ponovio i zahtev da mu tribunal za odbranu "odredi budžet"

Hag – Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, izjavio je pred Haškim tribunalom da neće učestvovati u suđenju ako mu svi dokumenti ne budu dostavljeni na papiru i na srpskom jeziku.
Na prekjučerašnjoj raspravi o stanju u postupku, pretpretresni sudija Žan-Klod Antoneti rekao je da ne zna kada će suđenje Šešelju početi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog toga što još nisu rešeni problemi oko dostavljanja dokumenata i finansiranja odbrane.
Nova tužiteljka Kristina Dal, koja je zamenila dosadašnju zastupnicu optužbe Hildegard Erc-Reclaf, nagovestila je da bi za suđenje mogla da bude spremna u novembru ove godine.

Šešelj je naznačio da će, ako njegov zahtev ne bude ispunjen, "proces proteći bez njegovog učešća". "Ja ću mirno sedeti u sudnici i ćutati, a vi ćete saslušavati svedoke i na kraju izreći presudu", rekao je Šešelj tokom rasprave o stanju u postupku.

On je kazao da neće odustati od zahteva i da je spreman da na početak suđenja "čeka još četiri godine", dok ne budu prevedeni svi dokumenti. "Vi ste čekali četiri godine, ništa niste radili, a ja ću čekati još četiri. Prevedite sve dokumente na srpski jezik, obelodanite ih meni i proces može početi. Bez toga ne vidim kako proces može početi".

Šešelj zahteva da mu se na srpskom jeziku i papiru dostave svi dokumenti optužbe, oslobađajući materijal, izjave svih svedoka koji su ga pomenuli pred tribunalom i neke od presuda međunarodnog suda za Ruandu.

On je ponovio zahtev da mu tribunal za njegovu odbranu "odredi budžet". Prema pravilima suda, pravo na finansiranje imaju samo optuženi koji imenuju branioce, a Šešelj insistira da se brani sam.

Sudija Antoneti, koji je ranije javno podržao Šešeljeve zahteve, zatražio je od Šešelja da podneskom zatraži da mu svi dokumenti budu dostavljeni na papiru i srpskom jeziku, rekavši: "Vi možete čitati između redova – znate kakav je moj stav o tome".

Tužiteljka Dal je izrazila nadu da se može pronaći "srednje rešenje" za obelodanjivanje dokumenata optuženom Šešelju, primećujući da on odbija ponudu da bude obučen za rad na kompjuteru.

Zastupnica optužbe je, kao dokaz da Šešelj zna da radi na kompjuteru, prikazala snimak iz intervjua u kojem Šešelj, pre predaje tribunalu, kaže da će u ćeliju poneti laptop da bi pisao knjigu.

Šešelj je uzvratio da zna da uradi osnovne stvari i "slepo kuca sa svih deset prstiju" na kompjuteru, ali da odbranu želi da priprema isključivo proučavajući dokumente na papiru. Odbijajući bilo kakvu obuku, Šešelj je primetio da bi mu to "zagorčalo robijaški život".

Lider SRS-a je kazao i da se "ne nada ničemu", "osim da će pobediti" tribunal i "trijumfalno otići odavde".

Sledeću statusnu konferenciju sudija Antoneti je najavio za dve do tri nedelje.

Šešelj se tribunalu dobrovoljno predao 24. februara 2003. godine.

Beta

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.