Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Pregovori o statusu Kosova sada nisu mogući

Vašington -- Direktor balkanske inicijative pri američkom Institutu za mir Danijel Server ocenio je da pregovori o statusu Kosova sada nisu mogući, iako izjava srpskog premijera Zorana Đinđića odražava sve rasprostranjenije mišljenje u Srbiji da rešenje tog pitanja ne treba predugo odlagati.

Server je Radiju Glas Amerike rekao da je glavni preduslov za pregovore o tom pitanju dramatično poboljšanje situacije na samom Kosovu u duhu smernica koje je postavio UNMIK. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Server se složio sa ocenom premijera Srbije da na Kosovu nastaje nova država. "Da na Kosovu nastaje država, to je tačno i to je specifičan cilj Rezolucije 1244 kojom se predviđa samouprava i autonomija a za samoupravu i autonomiju potrebna je država. Međutim, da li će ta država biti nezavisna, to je pitanje koje će tek biti rešeno pregovorima", kazao je Server. "Jedno o čemu se sve strane slažu", dodao je on, "jeste činjenica da se u potrazi za rešenjem neće pribegavati sili".

On je ocenio da nova zajednica Srbije i Crne Gore neće ni na koji način uticati na pravni status Kosova, bez obzira na to da li će biti uspešna ili ne. "Jedino ukoliko zajednica propadne i Crna Gora krene svojim putem, postaviće se pitanje kako je moguće očekivati da Kosovo ostane u zajedničkoj državi sa Srbijom ako to Crna Gora ne može", rekao je Server.

Prema njegovim rečima, kada dodje vreme da se raspravlja o konačnom statusu Kosova glavni akteri u tom procesu biće Beograd i Priština, a značajnu ulogu imaće SAD, EU, UN, Rusija ali i regionalni susedi kao što su Makedonija i BiH.

Server smatra da će vođe kosovskih Albanaca, uprkos opiranju, još ove godine morati da uspostave kontakte sa Beogradom u domenu pitanja kao što su bezbednost Srba na Kosovu, trgovina, porez, lična dokumenta i slično. Takvi kontakti će, dodaje Server, kroz godinu ili dve dovesti do dijaloga koji bi kroz dodatnih godinu ili dve mogao uroditi rešenjem statusa. "U jednu stvar sam siguran, neće biti trampe sa teritorijom u nekoj drugoj državi. Beograd ne treba ni da pomišlja na kompenzaciju u Bosni za bilo šta što izgubi na Kosovu. Međutim, kada Beograd i Priština priđu ozbiljnim razgovorima mogu da pretpostavim da će Srbi pitati Albance 'šta mi dobijamo' i da će Albanci morati da daju konkretan odgovor na to pitanje", podvukao je Server.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.