Izvor: B92, 17.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senator iz Kanzasa pisao Bušu o Kosovu

Vašington -- Senator iz Kanzasa Sem Braunbek uputio je pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu u kojem govori o problemima Srba na Kosovu. "Za srpski, hrišćanski, narod na Kosovu, Miloševićeva tiranija samo je zamenjena novom tiranijom. Lokalni Srbi koji nisu učestvovali u njegovim zločinima su napadnuti i proterani samo zato sto su Srbi, njihove crkve i manastiri se i dalje uništavaju jer su simboli multietničnosti", navodi Braubek, za B92 javlja Helena Obradović. "Manastiri i crkve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz XIII i XIV veka su i dalje pod stalnom pretnjom i nijedna od uništenih svetinja nije obnovljena od 1999. Takođe, nijedno od 3.000 ubistava i otmica Srba, hrišćana, bez kojih nema multietničkog Kosova, nije uspešno osuđeno. Kosovski Albanci nemaju političku volju da primene postojeće zakone, već dopuštaju da se stradanje Srba nastavi. Tokom rata, oko 800.000 kosovskih Albanaca proterano je iz svojih domova. Nekoliko meseci kasnije oni su se vratili i omogućeno im je da se nastave normalan život. Međutim, dve trećine predratnog srpskog stanovništva je očišćeno' iz Pokrajine. Samo nekoliko stotina Srba se vratilo, uprkos obećanjima Ujedinjenih nacija i misije SAD u Prištini", piše Braunbek.

On dodaje da je osnovni uzrok takvog stanja ljudskih prava na Kosovu bezakonje i predlaže da pomoć, tehnička podrška, pozitivni diplomatski kontakti i garancije za zajmove budu uslovljeni doslednim poštovanjem ljudskih prava. "Konkretno, mi moramo potpuno jasno staviti do znanja albanskim liderima na Kosovu da očekujemo od njih doslednu istragu o kriminalnim delima protiv hrišćana i da počinioci budu uhapšeni i osuđeni. Zapravo, to znači da moramo stvoriti i obezediti uslove za siguran, uspešan i konačan povratak kritične mase kosovskih Srba. Takođe, moramo jasno reći kosovoski albanskim liderima da njihova zloupotreba privremenih institucija ne sme da se nastavi. Moramo neprestano da ponavljamo albanskim liderima da bez fundamentalnog poboljšanja stanja ljudskih prava Srba na Kosovu njihova stremljenjima ka nezavisnosti nikada neće biti ostvarena", navodi Braunbek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.