Selaković: Zahtevi iz Prištine o Visokim Dečanima govore o namerama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 15:17

Selaković: Zahtevi iz Prištine o Visokim Dečanima govore o namerama

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da to što privremeni organi u Prištini zahtevaju od organizacije "Evropa nostra" da manastir Visoki Dečani uklone sa Uneskove liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, dovoljno govori o njihovim namerama.

Manastir Visoki Dečani jedna je od najvećih srpskih svetinja i nažalost, jedan je od najugroženijih spomenika svetske kulture u Evropi i na svetu, naveo je Selaković, ističući da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neugroženost dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima.

"Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu", naveo je Selaković u saopštenju.

Kazao je da manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobija pretnje i najčešće je napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a.

"A sama činjenica da manastir neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira. Uostalom, o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt dipartmenta i drugih institucija i organizacija", naveo je šef srpske diplomatije.

Kako je istakao, država Srbija će nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, i sve druge crkve i manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, ali i da svetu ukazuje, u Unesku i na svakom mestu u svakoj prilici, na ugroženost srpske i sveske kulturne baštine na teritoriji naše južne pokrajine.

"Visoki Dečani jesu nesumnjivo deo srpske i svetske kulturne baštine i za Srbiju imaju poseban značaj i izuzetnu vrednost i naša država će iskoristiti sve moguće diplomatske i pravne mehanizme da ga zaštiti", naglasio je Selaković.

Petković: Visoki Dečani dodatno ugroženi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su predstavnici prištinskih institucija pismom i zahtevima upućenim organizaciji Evropa nostra, koja je Visoke Dečane stavila na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa na "starom kontinentu", potvrdila te činjenice.

"Svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti", naveo je Petković.

Podsećajući na sve napade na manastir, uključujući i minobacačke napade, naglasio da bi zbog svega toga bilo svrsishodnije da, umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama.

Direktor Kancelarije podsetio je da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a samo za mesec i po bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

Zbog toga se, ističe Petković, i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu.

"Ugroženost manastira Visoki Dečani notirali su u izveštajima i Evropa Nostra i UNESKO, a ukoliko u Prištini ne veruju ovim organizacijama, ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani", naveo je Petković.

Visoki Dečani su, naglasio je, najčešće napadan objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod 24 satnom zaštitom Kfora.

"Oružano je napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom", podsetio je on.

Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti "UČK ISIS", a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države, naveo je Petković.

Petković informisao Čen Bo o situaciji na Kosovu i Metohiji

Petković je informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini ambasadorku Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

U saopštenju ove Kancelarije Vlade Srbije se navodi da je tokom sastanka on ambasadorku informisao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno izložen pritiscima, te je žrtva sve intenzivnije radikalizacije prištinske političke scene.

Petković je upozorio na stalnu, agresivnu retoriku Prištine, koja predstavlja pokretačku snagu i inspiraciju za svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire.

Sagovornicu je upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, i podsetio da Priština osam godina izbegava da u delo sprovede ključni element briselskih sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je naglasio da se bez punog sprovođenja dogovorenog ne može postići suštinski napredak u dijalogu.

Dodao je da će Beograd ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu.

Tema razgovora bilo je i uspešno sprovođenje procesa vakcinacije protiv koronavirusa, u okviru koga je na Kosovu i Metohiji do sada vakcinisano 15.000 osoba.

Petković je zahvalio Kini podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na pomoći Srbiji na međunarodnom planu, posebno u insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244, u njenom punom obliku.

"Neraskidivo, čelično prijateljstvo Srbije i Kine, temelj su nastavka političke, ekonomske i kulturne saradnje naših država i naroda", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.