Selaković: Sporazum sa UN, podrška razvoju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 16:01

Selaković: Sporazum sa UN, podrška razvoju Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisao je danas sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob sporazum - "Okvir saradnje UN za održivi razvoj sa Srbijom od 2021.- 2025. godine".

Šef srpske diplomatije istakao je da potpisani sporazum predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

"Naročito želim da istaknem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je taj dokument usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Srbije, procesom pristupnih pregovora i agendom 2030. Ekonomski rast, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i borba protiv klimatskih promena jesu osnova naše razvojne strategije", ukazao je Selaković.

On je istakao da je ovim dokumentom predviđeno da do 2025. godine, uz podršku UN i ostalih razvojnih partnera, Srbija postigne značajan napredak ka ostvarivanju ključnih nacionalnih razvojnih prioriteta.

Selaković je naglasio da će Srbija nastaviti da bude kredibilan i pouzdan partner UN u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i iznalaženju rešenja za sve aktuelne izazove.

"UN su za Srbiju najvažnija multilateralna međunarodna organizacija, pre svega imajući u vidu ono što jesu naši najvažniji nacionalni interesi - posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, a naročito onim rezolucijama UN, među kojima je ključna Rezolucija 1244 iz 1999. godine kojom se brani ne samo naš teritorijalni integritet i suverenitet, već i međunarodno pravo i ključni principi Povelje UN", istakao je ministar.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je potpisani sporazum dokaz da je Vlada Srbije potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja, zelenoj agendi, borbi protiv klimatskih promena i pre svega unapređenju života za sve naše građane.

Ona kaže da vlada već nekoliko godina unazad aktivno radimo na tome i da je projekat koji je naša zemlja radila sa UN pod nazivom "Srbija kakvu želimo" dokaz posvećenosti onome što u EU, ali i ostalim delovima sveta postaje tema broj jedan.

"Srbija je potpuno spremno i ažurno pristupila tom procesu i na potpuno aktivan, transparentan i agilan način ulazila u te promene sarađujući sa EU i sa sistemom UN kao najvažnijim multiratelarnim okvirom sa kojim Srbija ima dugotrajnu saradnju", poručila je Joksimović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob kaže da je potpisani Okvir saradnje zapravo podrška Srbiji da postigne zajedničke ambicije i prioritete nacionalnog razvoja, agende 2030 i agende pristupanja EU.

"To je uzbudljiv poduhvat koji će ubrzati napredak Srbije ka održivoj budućnosti, otvarajući višestruke nove mogućnosti za ekonomski i socijalni razvoj, a pri tome niko neće biti izostavljen", ukazala je Žakob.

Ona je dodala da su borba protiv nejednakosti, ubrzavanje aktivnosti na ublažavanju klimatskih promena, prirodne katastrofe, kao i katastrofe uzrokovane ljudskim faktorima i uništavanje životne sredine, širenje efikasne i bezbedne digitalizacije samo neke od ključnih oblasti za zajednički rad u 2022. godini.

Navela je da će se raditi i na rešavanju rizika kao što su zloupotreba podataka, dezinformacije i govor mržnje, kao i na eliminisanju jaza u rodnoj ravnopravnosti, negovanju mira, izgradnji poverenja i bezbednog prostora za civilno društvo.

Žakob je istakla da su UN jedinstven partner, čija se uloga oblikuje i rukovodi univerzalnim normama, vrednostima i principima.

"Naša vizija sveta je ona u kojoj društvo raste sa jednakošću, harmonijom i ljubavi između ljudi i u harmoniji sa svojim životnim okruženjem. Imamo zajedničku odgovornost da implementiramo ovaj okvir i kao sledeći korak razvijaćemo zajedničke mehanizme za koordinaciju koji će omogućiti svim stranama da doprinesu na efikasan način ostvarenju rezultata", poručila je Žakob.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.