Selaković: Delimo iste vrednosti sa zemljama Centralne Amerike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2021, 03:11

Selaković: Delimo iste vrednosti sa zemljama Centralne Amerike

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas u Gvatemali svečanoj sednici koju je povodom 200. godišnjice nezavisnosti država Centralne Amerike, organizovao Odbor za spoljne poslove Kongresa Gvatemale i poručio da Srbija sa tim zemljama deli iste vrednosti i principe i bori se za humaniji i pravedniji svet.

"Dragi prijatelji, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske vlade i svih građana Srbije čestitam vam 200 godina sticanja nezavisnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svim vašim zemljama", poručio je Selaković.

Zahvalio je na, kako je rekao, velikoj časti što je pozvan da se obrati na svečanoj sednici Kongresa Gvatemale.

"Uprkos velikoj geografskoj udaljenosti počastvovan sam što moja zemlja deli iste vrednosti sa prijateljskim zemljama Centralne Amerike. Naše nacije su slobodarske i dele iste vrednosti, ponosni smo na prijateljstvo sa vašim zemljama i na mogućnosti da pokažemo uzajamno poštovanje i razumevanje", poručio je Selaković.

Kaže da je svedok velikom trudu zemalja Centralne Amerike da poboljšaju regionalnu saradnju.

"Moderan svet je sve više podeljen, ali male zemlje po veličini, ali sa velikim istorijama mogu puno da doprinesu svetskoj civilizaciji stvarajući regionalne inicijative i udružujući se. To je jedan od razloga što Srbija podržava Sistem centralno američke integracije (SICA) i počastvovani smo što smo u statusu posmatrača u vašoj organizaciji", naveo je Selaković.

Ukazao je da je Srbija vodeća u regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi.

Podsetio je da je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu Otvoreni Balkan koju su podržali premijeri Severne Makedonije i Albanije, kao i da je ona otvorena za ostale partnere iz regiona.

Naglasio je da se ova inicijativa zasniva na slobodi kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, kao i da je Srbija do sada potpuno primenila slobodu kretanja ljudi, tako da naši građani mogu samo uz lični kartu bez pasoša da se kreću u zemljama članicama inicijative.

"Sledeći korak je da ukinemo sve carinske barijere na granicama za kretanje kamiona i to će biti završeno u narednih deset meseci", rekao je šef srpske diplomatije.

Takođe, sledeći korak je, istakao je Selaković, da napravimo zajedničko tržište rada i da svi sa radnom dozvolom u jednoj zemlji, mogu sa njom da rade i u drugim zemljama.

"Jedna od najvažnijih vrednosti u toj inicijativi je solidarnost i na putu smo da uspostavi jedinstvenu organizaciju koja će pomagati zemljama članicama u situacijama prirodnih katastrofa. Naša solidardnost se pokazala i tokom perioda pandemije. Uprkos tome što je moja zemlja relativno mala po broju stanovnika i veličini teritorije, pomogli smo vakcinama mnoge prijateljske zemlje u regionu, ali i van regiona i do sada smo donirali oko 1,1 milion vakcina", naglasio je Selaković.

Zaključio je da je došao u Gvatemalu kako bi poručio zemljama Centralne Amerike da postoji jedna evropska zemlja Srbija koja deli iste vrednosti sa zemljama Centralne Amerike, kao i da se bori svet koji će biti humaniji i pravedniji.

Svečanoj sednici Odora za spoljne poslove Gvatemale prisustvovali su ambasadori svih centralnoamerički država, Kostarike, Hondurasa, Salvadara, Belizea, Čilea, Kolumbije, Dominikanske Republike, Perua, Bolivije i Venecuele, a prisustvovali su i predstavnici stranih država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.