Sejdiu podnosi ostavku?

Izvor: Blic, 25.Sep.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu podnosi ostavku?

Postoji mogućnost da predsednik Kosova Fatmir Sejdiu podnese ostavku, pošto je Ustavni Sud utvrdio da je on prekršio Ustav zadržavajući zamrznutu poziciju predsednika Demokratskog Saveza Kosova, piše danas "Koha Ditore".

Izvori bliski predsedniku Kosova nisu isključili mogućnost da on saopšti o ostavci odmah posle povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je boravio tokom ove nedelje. Njegov savetnik za medije Dzavit Bećiri je potvrdio da će se Sejdiu vratiti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prištini danas u podne. Ustavni Sud Kosova je juče objavio svoju odluku prema kojoj je Sejdiu prekršio Ustav Kosova pošto je istovremeno zadržao i poziciju predsednika Kosova i funkciju predsednika Demokratskog Saveza Kosova. Ustavni Sud je doneo ovu odluku većinom glasova, kaže se u saopštenju Ustavnog Suda Kosova.

Izvori "Kohe Ditore" su naveli da odlazak Sejdiua sa funkcije predsednika Kosova neće izazvati institucionalnu krizu.

Za prevazilaženje situacije vode se pripreme da naslednik Sejdiua, koji bi bio predložen od strane DSK-a, osigura i glasove poslanika Demokratske Partije Kosova kao koalicioni partner, ocenili su izvori.

Ako Sejdiu podnese ostavku, do trenutka izbora novog predsednika, njegove dužnosti bi bile prenesene na predsednika Skupštine Kosova (Jakupa Krasnićija), predviđeno je Ustavom Kosova.

Međutim unutar DSK-a postoje i oni koji smatraju da ovakva situacija nije ni malo laka i da će imati posledice na nivou zemlje.

Pred Sejdiuom se nalaze tri opcije: da ostane predsednik i da se povuče iz partije, da da ostavku kao predsednik Kosova i da se vrati partiji, ili da da ostavku od obe funkcije, rekao je izvor dnevnika "Koha Ditore".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.