Izvor: B92, 22.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu: Makedonija uskoro priznaje

Priština, Bukurešt -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao da će Makedonija uskoro priznati nezavisnost Kosova jer su "zemlje strateški partneri".

Sejdiu je u Prištini rekao da su kosovske institucije angažovana na razvijanju dobrih odnosa s Makedonijom. "Mislimo da će priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Makedonije doći kao normalan proces. Paralalelno s ovim mi ćemo dati maksimalan doprinos da Kosovo, Makedonija i druge zemlje regiona budu primer dobre saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i integracija", rekao je Sejdiu.

U nekim medijima u Prištini bilo je najavljeno da će Makedonija danas priznati nezavisnost Kosova.

S druge strane, pojedini mediji preneli su, pozivajući se na izvore iz makedonske vlade, da se to neće dogoditi jer još nije počela da radi komisija za određivanje granice Kosova i Makedonije.

Sejdiu je rekao da "postoji zajednička spremnost za ubrzavanje procesa komunikacije i za, na povoljan način, okončanje ovog pitanja".

"Mi ne smatramo da će biti problema između Kosova i Makedonije", rekao je Sejdiu.

Predsednik Kosova je kazao da se tokom naredne nedelje očekuju i druga priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Zadovoljni smo dinamikom procesa priznavanja. Više od 30 država, uključujući i najače države sveta su do sada priznavale Kosovo i to je veoma pozitivno", rekao je on.

Čorojanu: Rumunija principijelno protiv nezavisnosti

Rumunija nezavisnost Kosova ne prihvata iz principijelnih razloga, a ne samo zbog prijateljstva sa Srbijom, izjavio je danas rumunski ministar spoljnih poslova Adrijan Čorojanu.

Čorojanu je u emisiji televizije Realitatea rekao da Rumunija i dalje stoji na svojoj poziciji da ne prizna nezavisnost Kosova, istakavši da je ta pozicija korektna i principijelna.

Politika Rumunije po tom pitanju nije "pro-srpska, iako je za Srbiju vezuje vekovno prijateljstvo", a nije uperena ni protiv Albanaca s Kosova, već je to "principijelna politika", naveo je Čorojanu.

On je naglasio da Rumunija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i smatra da je o statusu srpske pokrajine trebalo da se pronadje sporazumno rešenje obe strane - Beograda i Prištine.

U vezi s nedavnim priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Hrvatske, Bugarske i Mađarske, Čorojanu je rekao da to nikoga nije iznenadilo, kao što ne iznenađenje što Bukurešt ne prihvata tu nezavisnot, jer je Rumunija zajedno s još nekoliko članica Evropske unije stalno zastupala taj stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.