Izvor: B92, 10.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju: Poštuju se prava manjina

Priština, Beograd -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je Kosovo obezbedilo garancije za pripadnike manjinskih zajednica, koje su iznad međunarodnih standarda.

Sejdiju je kazao da su ta prava posebno obezbeđena za Srbe, ali da se "sve ometa" od zvaničnog Beograda i paralelnih srpskih struktura na Kosovu.

Predsednik Kosova je to ocenio tokom rasprave koju je organizovao Projekat za etničke odnose (PER) iz SAD, koji je u Prištini pokrenut preko Američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije za međunarodnu saradnju (USAID) i koji se odnosio na međuetnički dijalog i pomirenje na Kosovu.

Sejdiju je pohvalio rad i angažovanje institucija Kosova u integraciji manjina, posebno srpske zajednice, ali su to angažovanje ometale paralelne strukture i zvanični Beograd.

Kosovski predsednik je ocenio da domaće institucije rade na osnovu projekata koji su usvojeni zajedno sa međunarodnim predstavnicima, ali i imajući u vidu Ustav i zakone Kosova.

"Projekat Ahtisarija, Ustav Republike Kosova, 41 zakon koji su usvojeni, daju garancije iznad međunarodnih standarda. Opšti stav institucija Kosova, ali i opozicije, ostaje ostvarivanje obaveza da Kosovo stvarno bude domovina svih građana", rekao je on.

Sejdiju je kritikovao međunarodne misije, posebno one iz oblasti bezbednosti i pravde, da nisu preduzele nikakve korake na onemogućavanju delovanja paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Učestvujući u radu okruglog stola, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da zvanični Beograd koristi kosovske Srbe u sprečavanju nezavisnosti Kosova.

"Jaku kartu ima u kosovskim Srbima i preko njih pokušava da ometa Kosovo", rekao je Haradinaj, dodajući da je interes Kosova da uz sebe ima i kosovske Srbe, jer će se tako obezbediti podrška svih građana procesima koji su u toku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, na spoljnom planu to može biti jaka karta koja će pokazati da se na Kosovu gradi mutietničko i demokratsko društvo.

Haradinaj je ocenio da vlada i druge institucije Kosova nemaju konkretan plan za pridobijanje Srba da budu deo nove stvarnosti na Kosovu, da učestvuju u radu institucija i da budu aktivni u svim oblastima života.

"Ova se tema mora mnogo ozbiljnije shvatiti, jer u suprotnom ona nanosi velike unutrašnje, ali i spoljne gubitke Kosovu", ocenio je Haradinaj.

Očekuje se da sličnu raspravu Projekat za etničke odnose organizuje i sa predstavnicima srpske zajendice na Kosovu. Planirano je da se u opštinama u kojima žive i Albanci i Srbi organizuju različiti oblici aktivnosti kojima će se doprineti relaksiranju međuetničkih odnosa i pomirenju među građanima Kosova.

Projekat će trajati tri godine i cilj mu je nadgledanje sprovođenja zakonodavstva posvećenog manjinama na Kosovu i podsticanje međuetničkog dijaloga Albanaca i Srba.

Bogdanović: Prava najugroženija na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je, povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, da je kršenje ljudskih prava u Evropi danas najizraženije na Kosovu.

Bogdanović je tim povodom naglasio da se od Euleksa očekuje da u Pokrajini obezbedi vladavinu prava, potpunu slobodu i život bez straha i strepnje za najugroženije, a to je, kako je naglasio, srpska zajednica.

Ministar je izrazio očekivanje da će misija EU zadobiti poverenje time što će se aktivno uključiti u poštovanje i sprovođenje ljudskih i građanskih prava na Kosovu i Metohiji koje predstavlja svojevrsnu "crnu rupu" u oblasti ljudskih prava.

Takvo postupanje rekonfigurisanog međunarodnog civilnog prisustva u okvirima UN sigurno bi vodilo i ka većem poverenju nealbanske zajednice u Pokrajini prema međunarodnim institucijama, što do sada nije bio slučaj, naveo je ministar u sopštenju dostavljenom Beti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.