Sedam godina od nasilja na Kosovu

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam godina od nasilja na Kosovu

Beograd -- Prošlo je sedam godina od pogroma Srba na Kosovu. 17. marta 2004. izbili su najveći etnički sukobi od dolaska međunarodnih snaga, u kojima je poginulo 19 ljudi.

Povod za dvodnevne sukobe bilo je pronalaženje tela dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, za šta su kosovski Albanci optužili Srbe.

Sukobi su izbili u južnom delu K. Mitrovice, a tokom dana su se proširili na čitavo Kosovo. U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, 35 pravoslavnih crkava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je domove.

U istražnom pritvoru bilo je više od 250 osoba osumnjičenih da su učestvovale u antisrpskom nasilju. U septembru 2004. međunarodni tužilac je podigao prvu optužnicu povodom martovskih događaja na Kosovu protiv šestorice Albanaca iz Gnjilana, koji su naredne godine osuđeni na ukupnu kaznu od 38 godina zatvora.

Kako je za B92 ispričao novinar s Kosova Živojin Rakočević, obeležavanje sedme godišnjice od pogroma biće skromno. Centralni događaj je u podne u Prištini, gde će u Crkvi Svetog Nikole episkop Teodosije služiti parastos.

"Nemam nikakvih informacija o tome da će biti nekog posebnog obeležavanja godišnjice 17. marta, što se tiče institucija izvan crkve. Što se tiče Albanaca, te vesti su bile šture u zapećku drugih i važnijih događaja", kazao je on.

Na pitanje da li je 17. mart ove godine dan visokog bezbednosnog rizika na Kosovu, Rakočević kaže da su sve bezbednosne mere na Kosovu "kozmetičke prirode".

"One postoje, one će biti na važnijim punktovima i raskrsnicama. Ali osećaj bezbednosti koji je uništen 17. marta je nešto što se ne može nadoknaditi nikakvim tenkovima ni oklopima. Taj osećaj koji je zadro u svaku poru života srpskog i nealbanskog na Kosovu i Metohiji je dominantno osećanje. To se ne može izgraditi tako brzo, a naročito se ne može izgraditi zato što je premalo urađeno da se zastrašujući udarci 17. marta isprave", kaže on.

Prema njegovim rečima, prošlo je sedam godina od tog događaja, a malo toga je obnovljeno, dok je procesuiran minimalan broj izgrednika.

"Ubijeno je 19 ljudi, povređeno je preko 900, 4.000 ljudi je raseljeno. Niko nije odgovarao. 50.000 demonstranata bilo je na ulicama kosovskih gradova, ali su samo neki izvršioci dospeli do sudova. SPC je uspela da obnovi, u nemogućim uslovima, episkopiju u Prizrenu, katedralni Hram Svetog Đorđa, crkvu u Prištini u kojoj će biti služen parastos", podseća Rakočević.

"Međutim, život je pretrpeo nenadoknadive udarce, naša kultura je doživela udarce, ono što je uništeno teško da se može dobro i efikasno popraviti, da ne govorimo o bibliotekama, knjigama koje su bile stare po nekoliko stotina godina, krstova, relikvija, ikonama koje su se našle na crnom tržištu, crkvenih zvona koja su prodavana po otpadima", dodaje on.

Zbog napada na srpske enklave, u gradovima u Srbiji protestovalo je više hiljada ljudi. Istog dana kada je na Kosovu izbilo nasilje, u večernjim satima su u Beogradu i Nišu zapaljene džamije, a u Novom Sadu su demolirana stakla sedišta Islamske zajednice.

Nasilje na Kosovu osudili su UN i tadašnji generalni sekretar Kofi Anan, kao i sve značajnije međunarodne institucije i organizacije, vlade mnogih država, uključujući SAD i Rusiju.

Detaljnije o dramatičnim događajima od 17. marta čitajte u Specijalu B92.

Euleks odustao od većine predmeta

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je, povodom sedme godišnjice albanskog nasilja na Kosovu, da je Euleksov tužilac u Prištini, od šest predmeta koje je imao u vezi sa tim događajima, pet obustavio, dok je u jednom slučaju optužnica potvrđena.

"Slučaj u kojem je optužnica potvrđena trenutno je u fazi glavnog suđenja. U Okružnom sudu u Prizrenu okončan je jedan predmet, a osumnjičeni je proglašen krivim", rekla je Gudeljevićeva ne navodeći više detalja.

Šta Srbi i Albanci govore danas o pogromu

Srbi ukazuju na to da posledice još nisu sanirane, a predstavnici vlasti u Prištini da je prošao period rehabilitacije od tog događaja.

Parastosom u Gračanici i crkvi Svetog Nikole u Prištini, Srbi su obeležili sedam godina od drugog posleratnog orkestriranog napada I stradanja.

U Prištini trenutno ima manje od 20 Srba. Među njima su i Dragica Janićijević I Ilija Trajković. Mesto okupljanja im je obnovljena crkve

U kosovskoj vladi tvrde da su posledice martovskog nasilja prevaziđene. Potpredsednik kosovske Vlade Hajredin Kući kaže da je Kosovo sada perspektivno društvo.

"Kosovo je to prevazišlo u svakom pogledu, i u smislu rehabilitacije međuetničkih i društvenih odnosa. Kosovo korača ubedljivo na putu evropskih integracija, etničke i građanske tolerancije i demokratskog razvoja", kaže on.

Za razliku od predstavnika vlasti, Srbi ističu to što organizatori nasilja nisu "dotaknuti rukom pravde".

Kosovske vlasti su zbog nasilja procesuirale 143 osobe. Većina je osuđena na novčane, a 67 na zatvorske kazne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.