Đelić: Savet ministara o Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Jan.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Savet ministara o Srbiji

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da se nada da će Savet ministara EU na proleće razmotriti zahtev Srbije za članstvo u Uniji.

Na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, Đelić je rekao da Srbija u administrativnom smislu ima kapacitet da do kraja 2010. godine postane kandidat za ulazak u EU. "Jedina neizvesnost nalazi se oko konsenzusa zemalja članica o momentu kada će se to pitanje staviti na dnevni red Saveta ministara", rekao je Đelić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je rekao da je cilj da period od dobijanja statusa kandidata do početka pregovora bude što kraći i dodao da Srbija očekuje uputnik Evropske komisije sa dve do četiri hiljade pitanja na koji ministarstva već pripremaju odgovore.

Đelić je rekao da je veoma važno da Srbija pokaže da stavljanje na belu šengensku listu ne ugrožava bezbednost i stabilnost Evropske unije. Dodao je da je cilj Srbije da Velika Britanije i Irska 2011. godine ukinu vize za naše građane i izjavio da se nada da će pre toga to učiniti i Japan.

On je rekao da, što se tiče SAD, bezbednosni rizici ne daju previše optimizma da će vize za građane Srbije biti ukinute, ali da je pozitivan pomak smanjenje cena izdavanja viza.

Potpredsednik Vlade je dodao da je 2009. godina bila istorijska i da je najveći događaj za građane Srbije vizna liberalizacija, a da 2010. mora biti godina u kojoj će se ti uspesi potvrditi i u kojoj će Srbija postati kandidat za članstvo za EU.

"U ovom trenutku Srbija dobija 200 miliona evra godišnje od EU", rekao je Đelić i dodao da bi Srbija kao punopravni član unije mogla da računa na dve do tri milijarde evra neto godišnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori na proleće

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2010

BEOGRAD - Srbija je već sada spremna za pregovore o prijemu u članstvo u Evropskoj uniji, ali da je realnije se to desi na proleće, kaže Božidar Đelić, potpredsednik vlade, zadužen za evropske integracije, osvrćući se na najavu šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera da bi već tokom januara...

Nastavak na Glas javnosti...

Đelić: Status kandidata za članstvo u EU do kraja godine

Izvor: Blic, 04.Jan.2010

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracija Božidar Đelić izrazio je večeras uverenje da će Srbija do kraja godine i formalno dobiti status zemlje kandidata za članastvo u Evropskoj uniji i da će odmah posle toga početi pregovori o pridruživanju...Đelić je na godišnjoj ambasadorskoj...

Nastavak na Blic...

Đelić se nada da će EU o kandidaturi raspravljati na proleće

Izvor: EMportal, 04.Jan.2010

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nada se da će Savet ministara EU na proleće razmotriti zahtev Srbije za članstvo u Uniji.

Nastavak na EMportal...

Još nepoznato kada će EU razmatrati kandidaturu Srbije

Izvor: Politika, 04.Jan.2010

Od našeg stalnog dopisnika..Brisel – Kada će Savet ministara spoljnih poslova Evropske unije razmatrati zahtev Beograda za punopravno članstvo Srbije u EU zavisiće najviše od predsedavajuće Španije koja ovo pitanje treba da uvrsti u dnevni red ministarskog zasedanja...Prva prilika za zvanično...

Nastavak na Politika...

Galjak: Savet EU "uskoro" o zahtevu Srbije za kandidaturu

Izvor: Kurir, 05.Jan.2010, 13:45

BRISEL, 5. januara (Tanjug) - Još nije poznato kada će Savet ministara Evropske unije razmatrati zahtev Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali će to svakako biti uskoro, pošto je to prioritetno pitanje za Španiju, predsedavajućeg Unije, izjavila je danas predstavnica za štampu...

Nastavak na Kurir...

Jeremić i Đelić u raskoraku

Izvor: Danas, 05.Jan.2010

Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije i Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, ponovo imaju različito viđenje dinamike kojom Srbija može da se kreće u procesu evropskih integracija. Posle višemesečnog neslaganja dvojice veoma važnih političara koji se bave krčenjem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.