Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti podržao strategiju "standardi pre statusa"

Njujork -- Kosovo mora da ojača demokratiju, mir i stablinost i da izgradi održivu ekonomiju pre nego što bude odlučeno o njegovom konačnom statusu, saopštio je Savet bezbednosti UN. Saopštenje Saveta bezbednosti UN pročitano je na kraju sednice na kojoj su govorili šef civilne misije UN na Kosovu Mihael Štajner i stalni predstavnik Srbije i Crne Gore pri UN, ambasador Dejan Šahović. U saopštenju Saveta bezbednosti UN koje je pročitao predsedavajući Saveta, nemački ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u UN Ginter Plojger, izražava se podrška strategiji UNMIK-a za Kosovo "standardi pre statusa". Tom strategijom su određeni ciljevi u osam ključnih oblasti, koje Kosovo mora da ispuni, uključujući uspostavljanje demokratskih institucija, vladavinu zakona, slobodu kretanja, pravo vlasništva, održivu ekonomiju, dijalog sa Beogradom i povratak izbeglica i interno raseljenih lica.

Savet bezbednosti UN je, takođe, "odlučno odbacio jednostrane inicijative koje bi mogle da ugroze stabilnost i proces normalizacije ne samo na Kosovu, već i u celom regionu". "Savet odbacuje svaki pokušaj da se pitanje budućnosti Kosova upotrebi za ostvarivanje drugih političkih ciljeva", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.