Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

NJUJORK -

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećena Kosovu, odložena je za utorak, potvrđeno je Tanjugu sedištu svetske organizacije.

Sednica je bila predviđena za ponedeljak pre podne, ali se, zbog problema u Njujorku, nastalih kao posledica uragana Ajrin, pokazalo da nema uslova za njeno održavanje u palati UN.

Prvi naredni slobodan termin bio je utorak pre podne.

Na toj sednici, biće podnet redovni tromesečni izveštaj generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu, ali se očekuje da će akcenat biti na poslednjoj krizi na severu pokrajine, nastalu krajem jula unilateralnim pokušajem Prištine da preuzme administrativne prelaze na severu pokrajine.

Iako izveštaj obuhvata period do 15. jula, odnosno ne tretira poslednju eskalaciju napetosti na severu Kosova, članove Saveta bezbednosti će sa tom situacijom upoznati novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif, a ambasadori će u raspravi imati prilike da iznesu stavove svojih država.

Delegaciju Srbije predvodi ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je u izjavi Tanjugu rekao da očekuje izuzetno tešku sednicu, imajući u vidu suprostavljenost stavova zemalja članica Saveta bezbednosti oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija.

U tom predlogu, Priština se osuđuje zbog odluke da upotrebi silu i traži da se situacija vrati na pređašnje stanje.

Tim predlogom saopštenja se, takođe, traži da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu rezolucije 1244.

Jeremić očekuje tešku sednicu zbog predsedničkog saopštenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Tanjugu u Njujorku da očekuje tešku sednicu Savetu bezbednosti, imajući u vidu suprotstavljenost stavova članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija, ali i da na osnovu obavljenih konsultacija veruje da će većina podržati stav Srbije.

On je precizirao da se u nacrtu predsedničkog saopštenja Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile.

Tim predlogom saopštenja, takođe, traži se da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu rezolucije 1244.

"Mislim da je izuzetno važno da sa ove sednice Saveta bezbednosti izađe snažna poruka svima onima koji misle da se problemi na Kosovu mogu rešavati silom: da je to neprihvatljivo, a da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog i ni na jedan drugi način", istakao je on.

"Ovo je trenutak u kome treba da se na otvoreni način razgovara o tome da li je upotreba sila poželjna, jer ako jeste, ona će svakako biti upotrebljena i u budućnosti. Srbija smatra da to nije put kojim treba da se rešavaju problemi."

Jedna od tema i istraga o trgovini ljudskim organima

Ministar je ukazao da će jedna od tema sednica, takođe, biti i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali da ne očekuje da će na sednici doći do glasanja o predlogu srpske rezolucije, kojom se predviđa da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi pod mandatom UN.

"Ali u bliskoj budućnosti, sigurno pre kraja ove godine, ta stvar mora doći na glasanje. Do kraja godine, Savet bezbednosti mora da se izjasni i da se konačno pokaže ko je za sprovođenje istrage, a ko nije", naglasio je ministar.

I Hodžaj na sednici SB UN

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj, koji je danas otputovao u Njujork, zatražiće na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija rasformira institucije na Kosovu.

Na današnjoj sednici SB Hodžaj će "od Srbije zatražiti da rasformira ilegalne paralelne državne strukture na Kosovu, kao i da ne podržava politički grupe organizovanog kriminala na severu", navodi se u saopštenju.

Ministar Hodžaj će takođe govoriti i o situaciji na severu Kosovu, nastaloj nakon uvođenja mera reciprociteta od strane Kosova, u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Pred predstavnicima država članica SB UN Hodžaj će predstaviti pozitivna kretanja na Kosovu tokom važnog procesa konsolidacije državnosti i ekonomske i socijalne transformacije, kaže se u saopštenju.

Jedan deo govora Hodžaj će posvetiti i odlučnosti Vlade Kosova na uspostavljanju vladavine zakona i borbi protiv organizovanog kriminala na celoj teritoriji zemlje.

Kriza na Kosovu počela je 25. jula, kada su pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ROSU pokušali da zauzmu administrativne prelaze na severu Kosova, što su Srbi sa severa sprečili.

Kriza je posle skoro dve nedelje završena tako što je sa obe strane prihvaćen dogovor koji su postigli predstavnici Vlade Srbije i komandant Kfora Erhard Biler.

Za vreme trajanja krize, Srbija je uz pomoć Rusije, stalne članice SB UN, tražila da bude sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti, ali se to nije dogodilo, već su održane zatvorene konsulatacije.

Tim konsultacijama, zbog protivljenja tri stalne članice SB, nije mogao da prisustvuje šef srpske diplomatije, ali je Srbija svoj stav ipak prenela, distribuiravši ga svim članicama UN kao javni dokument.

Ministar Jeremić je tada iz Njujorka poručio da će Srbija nastaviti sa živim diplomatskim aktivnostima, dodavši da je očigledno bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti.

"Pitanja koja nije bilo moguće postaviti, kao što su - ko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica, ko je takvo ponašanje ohrabrio, da li je unilatrealna akcija dozvoljeno sredstvo i druga, neizbežno će se naći na dnevnom redu krajem avgusta na redovnoj sednici o Kosovu", rekao je tada Jeremić.

Ban Ki Munov izveštaj nekompletan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju, koji će biti predstavljen danas, pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno da bi se izbeglo dalje pogoršanje situacije", navodi se u izveštaju u koji je Tanjug imao uvid.

Izveštaj generalnog sekretara o Kosovu pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest pre izbijanja najnovijih incidenata, i zbog toga se ukupna situacija na severnom Kosovu u dokumentu ocenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju posmatranog perioda.

Lideri Srba sa severa pokrajine su izrazili zabrinutost zbog odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova da svoje operacije proširi na opštine sa srpskom većinom, kroz aktivnosti ROSU.

Napetosti su porasle kada je ROSU započela dnevne patrole u multietničkim oblastima na severu Kosova, kao deo napora Prištine da tamo vrši vlast, stoji u izveštaju.

Beleži se da je još sredinom maja odluka istog ministarstva u Prištini, da rotira sastav policijskih stanica, takođe pojačala napetosti na severu.

Napetosti na severu Kosova i dalje su, kako se navodi, razlog za zabrinutost.

"U tom smislu, nastaviću da ističem da osetljiva pitanja u vezi sa severom Kosova mogu biti rešena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama", naveo je Ban Ki Mun.

On je izrazio zadovoljstvo što se dijalog između Beograda i Prištine intenzivno nastavio u tom periodu, i što je imao prve konkretne rezultate i pozvao članice Saveta bezbednosti UN da i dalje ohrabruju strane da čine napore i u dobroj veri se pozabave preostalim izazovima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.