Izvor: Blic, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Ulazak Srbije u EU biće uslovljen Hagom

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je danas Rezoluciju o suđenjima u nadležnosti Haškog tribunala, u kojoj se potpisivanje ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju s EU uslovljava saradnjom Srbije sa Tribunalom i traži što brže hapšenja preostalih haških optuženika, pre svih Mladića i Karadžića.

Šef srpske delegacije Miloš Aligrudić izjavio je da je, uprkos nedostacima, glasao za Rezoluciju, mada je nezadovoljan što ona sadrži poznatu rečenicu o uslovljavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije kada reč o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Mislim da politika uslovljavanja nije dobra i da su u velikoj zabludi oni koji zastupaju stavove da politika uslovanja može da dovede do rezultata", rekao je on.

Amandman delegacije Srbije da se ceo taj paragraf izbriše iz Rezolucije, čiji je autor britanski poslanik Toni Lojd, nije prošao na glasanju. U Rezoluciju je na osnovu amandmana srpske delegacije unet i slučaj Vojislava Šešelja, kome suđenje još nije počelo. Srpska delegacija je podnela amandman za zahtevom da se odredi rok za početak suđenja lideru radikala, što nije usvojeno, već je ubačen zahtev da se svi postupci pred Haškim tribunalom ubrzaju.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je ocenio da u Savetu Evrope "ostaje malo mesta za Srbiju da očekuje fer i korektan stav" i da je reč o stavu većine, koji se formira u krugovima EU i NATO-a.

"Ali u ovakvoj rezoluciji promeniti nešto i doći do toga da se u zvaničnom dokumentu pominje ime Vojislava Šešelja, veliki je uspeh", rekao je Nikolić.

Član srpske delegacije i poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je ocenio da je rezolucija "uravnotežena".

"SE ima više moralnu funkciju, on nema nikakvu nadležnost nad Haškim tribunalom, koji su ustanovile Ujedinjene nacije", rekao je Mićunović.

Del Ponte za nastavak pritiska na Srbiju

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte izrazila je ranije danas nadu da će se njen oprezni optimizam kada je reč o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom pokazati opravdanim u narednim nedeljama i istovremeno pozvala međunarodne institucije da ne odustanu od pritiska na Beograd dok se ne isporuče i poslednji optuženi za ratne zločine, posebno Ratko Mladić.

"Nadam se da će naročito Evropska unija nastaviti da zauzima nepromenji stav o ovom pitanju", rekla je Del Ponte obraćajući se poslanicima Parlamentarne Skupšine Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu. Ona je rekla da je "neophodno" da se četiri preostala optuženika pred Haškim tribunalom uhvate i prebace u ovaj sud. Ukoliko se to ne dogodi, to će predstavljati neuspeh ovog suda i imaće "posledice za žrtve i čitav region", istakla je on. Saradnju Srbije i drugih zemalja u regionu sa Haškim tribunalom opisala je kao "generalno poboljšanu".

"Do nedavno je bilo problema sa Srbijom, ali od formiranja nove vlade saradnja je pozitivna. Članovi vlade dali su jake dokaze da će ispuniti obaveze prema ovom međunarodnom sudu, odnosno hvatanje i isporuku preostalih optuženika", istakla je Karla del Ponte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.