Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak premijera 27. januara ?

Priština, Brisel, Beograd - Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu biće nastavljen sredinom januara, dok je mogući termin susreta dvojice premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe 27. januar, rečeno je Danasu u Vladi Srbije.

Kako nam je objašnjeno, teme tehničkog dijaloga još uvek nisu utvrđene i za to se čekaju predlozi Brisela. Kako prenosi prištinska štampa, izjave predstavnika vlada Kosova i Srbije u pogledu tema koje bi mogle da se pojave na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << razgovorima tehničkog i premijerskog nivoa su različite. Ministarka za dijalog Edita Tahiri je izjavila da će se razgovori voditi o pitanjima sprovođenja sporazuma na poljima slobode kretanja, diploma i katastra. Prema njenim rečima, oko slobode kretanja doći će do postizanja konačnog rešenja za ukidanje probnih i ilegalnih tablica, za koje je Kosovo najavilo mere zabrane još krajem oktobra. Ona je kazala da je Kosovo na zahtev EU prihvatilo da odloži te mere do januara, kako bi ostavili mogućnost da se preko angažovanja EU nađe rešenje za ovaj problem. Na sastanku premijera se očekuje da budu urađene procene o stanju u sprovođenju sporazuma, da se razgovara o novim temama koje treba da se otvore, kao što je železnički i avio transport".

Međutim, kako navode prištinski mediji, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je za izjavio da će se, posle sporazuma o osnivanju ZSO, na pregovaračkom stolu naći i nekoliko drugih pitanja, kao što je status imovine SPC, javne i privatne imovine Srba, nestalih lica, priznavanje univerzitetskih diploma i druga pitanja. On je optužio zvaničnu Prištinu da odbija da pregovara o važnim pitanjima za Srbe sa Kosova i Srbiju. U kancelariji za KiM nam je rečeno da su za Beograd, osim ZSO, od suštinske važnosti i pitanja o statusu kulturne baštine, zatim javne i privatne imovine, priznavanja univerzitetskih diploma. "Krajnje je vreme da na sto stavimo sva važna pitanja oko kojih imamo različite poglede i interese", navode u Kancelariji.

Kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je da bi odlaganja u procesu liberalizacije viznog režima za putovanje stanovnika Kosova u članice EU mogla uticati na dijalog Prištine sa Beogradom, pisao je juče prištinski list Zeri. Mustafa je izjavio da, ukoliko stanovnici Kosova ne budu mogli da slobodnije putuju u EU, ni on, kao ni članovi vlade neće putovati u Uniju.

"Zbog takvog pristupa EU ćemo se suočiti sa teškoćama čak i u procesu dijaloga. Šta mogu reći građanima ako budem putovao u Brisel zbog dijaloga, dok oni ostaju u izolaciji? Ako stanovnici Kosova ne zaslužuju da slobodno putuju, onda to ni ja, kao premijer, ne zaslužujem", rekao je Mustafa. On je izjavio da je Vlada Kosova u potpunosti posvećena ispunjavanju svih kriterijuma vezanih za viznu liberalizaciju, ali je ocenio da je EU utvrdila dvostruke standarde u odnosu na Prištinu. Poslednji susret dve delegacije u okviru dijaloga održan je sredinom oktobra.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Vučić i Mustafa 27. januara u Briselu

Izvor: Akter, 29.Dec.2015

Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu biće nastavljen sredinom januara, dok je mogući termin susreta dvojice premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe 27. januar, rečeno je Danasu u Vladi Srbije..Teme tehničkog dijaloga još nisu utvrđene i za to se čekaju predlozi Brisela,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.