Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušanja i zatvor za neonaciste

Novi Sad, Bratislava -- U Prekršajnom sudu u Novom Sadu juče i prekjuče saslušane 43 osobe privedene posle sukoba na antifašističkom skupu.

Svima je na teret stavljeno remećenje javnog reda i mira, a tri privedena osuđena su na zatvorske kazne od 10 do 25 dana. U međuvremenu, na sedmodnevnu zatvorsku kaznu upućen je i vođa neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, ali se kazna ne odnosi na poslednje incidente u Novom Sadu.

Prekršajni sud >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Novom Sadu obustavio je postupak protiv 13 osoba, a Goran Nuhanović i Ratko Šakić upućeni su u vojnu komandu, pošto je reč o vojnicima.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je pokrenulo disciplinske postupke protiv ta dva vojnika, kao i da su oni u nedelju samoinicijativno i bez dozvole napustili garnizon u Beogradu i otišli na skup u Novi Sad.

Zakonom o vojsci, zabranjeno je učešće na skupovima i ispoljavanje političkih stavova i, kako saznaje agencija Beta, oni mogu biti kažnjeni do 60 dana zatvora i za određenu kaznu im se se produžava vojni rok.

Maloletnici nisu saslušavani, već će to biti učinjeno u skladu s postupkom protiv maloletnika.

Ostali predmeti su u redovnom postupku i u njihovom slučaju se radi na prikupljanju dokaza, posle čega će biti doneta odluka o daljem postupku.

Vladan Stanojev, starešina organa za prekršaje u Novom Sadu, kaže za B92 da nijedna kazna nije pravosnažna, pošto postoji mogućnost da se i policija i privedeni žale.

"U svim ovim slučajevima, i gde smo utvrdili odgovornost i kaznili lica i tamo gde smo obustavili postupak usled nedostatka dokaza, na sve te odluke, u nekom kraćem vremenskom periodu, imaju pravo žalbe i okrivljeni i sud", objašnjava on.

"Znači, tamo gde su sudije obustavile postupak, ocenili su da nema dokaza da je neko nešto uradio, tu se policija može žaliti, znači MUP, pa ćemo videti da li će veće u tim predmetima možda naložiti još neka dodatna saslušanja, neke dodatne dokazne radnje, tako da ti predmeti još nisu pravosnažno okončani", kaže Stanojev.

Davidović na izdržavanju kazne

Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović upućen je na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne jer je 2005. na antifašističkoj tribini ošamario Zorana Petakova iz Antifašističke akcije Novog Sada, saznaje Beta.

Davidović je s dvadesetak pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. prekinuo održavanje antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i tada udario šamar Petakovu, jednom od organizatora tribine, a zbog toga je u prekršajnom postupku osuđen na sedam dana zatvora.

Davidović je u odvojenom krivičnom postupku vođenom protiv 15 osoba osuđen na godinu dana zatvora jer je upadom na antifašitičku tribinu izazvao nacionalnu, rasnu i versku mržnju. On se na tu presudu žalio Vrhovnom sudu Srbije.

Pošto se nije na vreme odazvao na rešenje organa za prekršaje kojim mu je određena sedmodnevna zatvorska kazna, Davidović je u nedelju, posle privođenja zbog sukoba sa učesnicima antifašističke šetnje u Novom Sadu, odmah upućen u zatvor.

Kazna koju Davidović trenutno izdržava nema veze s njegovim privođenjem 7. oktobra.

"Čast bi mi bila da je predsednik bio na čelu"

Poslednja dešavanja u Novom Sadu podstakla su predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša da ponovo aktuelizuje incijativu za zabranu organizacija koje je policija označila kao klerofašističke i neonacističke.

Kostreš je u Kažiprstu Radija B92 naveo da je ta incijativa još davno upućena Vladi i Skupštini Srbije, kao i predsedniku Republike, ali se na tome stalo.

"Ako ne mogu da reaguju, neka kažu - 'nećemo, ne želimo, ne možemo, ne znamo' - neka odreaguju bilo kako. Ako država ne reaguje, građani moraju da reaguju", kaže on.

"Ja ne pozivam građane da se mi organizujemo u neke paraformacije ili bilo šta drugo, nego pozivam građane da napravimo pritisak na državu, da ne može da nam bude najglavnije i najvažnije kako ćemo se rastaliti za javna preduzeća, da ne može da nam bude najglavnije i najvažnije šta će biti sa Kosovom", kazao je Kostreš.

Kostreš je kazao i da je iznenađen što antifašističkom skupu nije prisustvovao niko iz Izvršnog veća Vojvodine i Demokratske stranke. "Čast bi mi bila da je predsednik Srbije bio na čelu kolone", rekao je Kostreš.

Predsednik Skupštine Vojvodine nema puno razumevanje ni za predsednika svoje stranke Nenada Čanka, koji je nekoliko dana pre održavanja skupa izjavio da "motkama i letvama treba uništiti nacističku gamad":

"Izjava jednog čoveka ne može biti razlog za ignorisanje jednog velikog društvenog problema. Ja nemam nameru da ga branim, jer njemu ne treba advokat, ali u svakom slučaju, to što je uradio, on je uradio da bi skrenuo pažnju", kaže on.

"Ja ne volim, moram da kažem to kao čovek koji je saradnik i prijatelj Nenada Čanka, ne volim što je on to rekao na taj način, ali je to pomoglo u skretanju pažnje društva", kaže Kostreš.

"Panslovenska saradnja neonacista"

Među privedenima u nedelju bila je i grupa mladih Slovaka, koje je policija pustila odmah u nedelju veče, oni su proterani i zabranjen im je ulazak u Srbiju.

Portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova Jan Škoda rekao je da se za sada ne zna kojoj od slovačkih neonacističkih grupa pripadaju.

"Ne možemo da pratimo kretanja svake osobe, jer bi se u tom slučaju postavili u ulogu policijske države, što naši građani ne bi hteli", kazao je dnevniku Hospodarske novini portparol slovačke policije Martin Korh.

A slovačka ultranacionalistička organizacija Slovenska pospolitost pozvala na učešće na skupu neonacista u Novom Sadu. Kako piše bratislavski list SME, poziv je upućen preko Interneta.

U pozivu na "demonstracije 7. oktobra protiv otcepljenja Kosova od Srbije" kaže se da su "Srbe izdale vlade prijateljskih zemalja, pa se zato srpski narod mora braniti sam".

"Stoga članovi Pospolitosti treba da podrže srpsku borbu i da u duhu ideje solidarnosti Slovena učestvuju na tom javnom protestu", kaže se u pozivu.

Mihal Lašak, iz rukovodstva Pospolitosti, tvrdi da njegova grupa nema Internet-stranu i da o pozivu na demonstracije u Novom Sadu ništa ne zna, ali bivši šef Pospolitosti Marijan Kotleba potvrdio je da su "tamo bili neki momci".

Matej Pavlik, iz udruženja Ljudi protiv rasizma, tvrdi da se pripadnici Slovenske pospolitosti i srpski neonacisti redovno sastaju.

"To je demonstracija sile. Srpski neonacisti hoće da pokažu da imaju kontakte spolja i da funkcioniše međunarodna saradnja. Slovačke i balkanske neonaciste spaja istorijski panslavizam kombinovan s jakim antisemitizmom, ksenofobijom i ultranacionalzmom", rekao je Pavlik.

List navodi da je Slovačka nacionalna stranka Jana Slote, sada u vladajućoj koaliciji, uspostavila bliske kontakte i saradnju sa Srpskom radikalnom strankom 1998, kada je Slota u Beogradu boravio kao gost Vojislava Šešelja, lidera SRS-a.

Kako se Evropa bori protiv nacizma

Iako nisu mnogobrojni, nacisti agresivno propagiraju svoju ideologiju, što zadaje glavobolje vlastima evropskih država.

Delovi zakonodavstva koji regulišu oblast zagovaranja neke ideologije, slobode javne reči ili političkog organizovanja, različiti su od zemlje do zemlje, pa se države i na različite načine bore protiv neonacizma.

O tome možete čitati u rubrici Tema.

Takođe, ekstremno desna, neonacistička Nacionaldemokratska partija Nemačke (NPD) najavila je da želi da osnuje sopstvenu banku.

Generalni sekretar te partije Peter Marks ostavio je, međutim, otvoreno pitanje porekla osnivačkog kapitala, preneli su nemački mediji.

Osnivanjem sopstvene banke ta partija želi, prema rečima Marksa, da izbegne situaciju u kojoj banke mogu da otkažu NPD-u račune i da omogući da se računi partijskih članova i drugih otvore kod nove banke.

NPD, koja je već postala parlamentarna sila na nemačkom istoku, s ciljem da, kako kažu njeni lideri, uđe u Bundestag (donji dom parlamenta), predmet je u poslednje vreme ozbiljnih rasprava.

Vladajuće socijaldemokrate Kurta Beka predlažu da se ponovo pokrene sudski postupak za zabranu delovanja te partije, koju vodi bivši vojnik Bundesvera i student astronautike, diplomirani politikolog Udo Fojgt.

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel su pre za političku pobedu nego za sudsku, izražavajući bojazan da bi još jedan neuspeli postupak zabrane pred sudom samo ''ojačao krila'' nacionalistima.

NPD, osnovana početkom šezdesetih godina, koja, prema sopstvenim podacima, okuplja više od 6.000 članova, ''vršlja'' i na tržištu nekretnina, tako što, kako piše nemačka štampa, često inscenira kupovinu nekog objekta, koji se zatim, da ne bi pao u ruke desničarima, prodaje po višoj ceni, i organizuje skupove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.