Šarićev klan daleko opasniji od zemunskog

Izvor: Glas javnosti, 15.Apr.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarićev klan daleko opasniji od zemunskog

BEOGRAD - Klan Darka Šarića daleko je opasniji od zemunskog. Srbija je dosad platila veliku cenu kada je reč o organizovanom kriminalu. Više neće, poručuje u intervjuu za Kurir Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, i dodaje da je država danas ozbiljnija nego ikad da u obračunu sa organizovanim kriminalom izađe kao pobednik.

MUP CG: Pretnje Tadiću iz Kotora

Kako je Kuriru potvrđeno u Upravi policije Crne Gore, sektor kriminalističke policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dobio je 12. aprila ove godine od od MUP Republike Srpske zahtev za prikupljanje određenih podataka u vezi tri osobe iz Kotora. Oni su sa još tri nepoznata lica uputili pretnje Borisu Tadiću neposredno pred njegovu posetu Trebinju.

- Službenici Uprave policije Crne Gore su preduzeli mere i radnje na proveri navoda. Te tri osobe su locirane i s njima je u policijskim prostorijama obavljen razgovor na navedene okolnosti. Podatke koje smo prikupili sutradan, 13. aprila 2010, dostavili smo trebinjskoj policiji. Zbog profesionalnih razloga nismo u mogućnosti da vam prezentujemo iramo sadržinu tih podataka - rečeno nam je u Upravi policije Crne Gore.

Političari nisu zaštićeni

Ko su političari koji su povezani sa Šarićevim klanom?

- Suština ove borbe jeste da se organizovanom kriminalu stane na put i pošalje poruka da niko neće biti zaštićen. Bez obzira do koga će istraga dovesti, važno je da se povuče crta.

Da li se to odnosi i na članove DS?

- To se odnosi na članove apsolutno svih stranka - funkcionere, ministre, ali pre svega na članove DS. Složni smo da se ovome mora stati na put.

"Sablja" prekinuta 2004. godine

Dokle se stiglo u otkrivanju pretnji?

- O tome ne mogu da govorim. Ali, kada se ovaj slučaj završi veliki broj kriminalnih grupa će se osećati ugroženo. Naš problem je što se u obračunu sa organizovanim kriminalom stalo nakon akcije "Sablja", iskreno mi je žao zbog toga. Ako pogledate čuvenu "Belu knjigu" do 2003. i one koji su privođeni u "Sablji", verovatno 90 odsto tih osoba je posle hapšeno po drugim osnovama. Da je to završeno 2004. ili 2005, danas ne bismo imali problem.

Obracun sa kriminalom?

Mislim da ce biti po onoj narodnoj: "Vrana vrani oci ne vadi!"!

Ej bre' pa sada će ispasti da je opozicija finansirana od Šarića i njemu sličnih, a ne sadašnja vlast, koja mu je sve to i omogućila ili svojom voljom ...ili svojim neradom!

Ovaj Homen je sam priznao gostujući na TV B92, da nije nikada ranije čuo za te Šariće, ali mu to nije smetalo da mrtav hladan pređe preko hapšenja svih koji su radili sa istim?

Kako su oni mogli znati ko je on?

Nigde se nije pojavljivao, kupovao je PIK-ove, fabrike, preduzeća, hotele, ...itd.

Mislio sam da ako država prihvati registraciju neke firme da je ista legalna?

Ali sada vidim da to baš i nije tako u Srbiji...

...moraš i pre policije da shvatiš ko stoji iza koga, čime se bavi vlasnik akcija (ili jedan od vlasnika akcija) preduzeća koje ti nudi, robu ili usluge, ...ili kojem ti to nudiš, ...u protivnom si deo organizovane kriminalne grupe, za koju nikada nisi ni ču, ili čije prave šefove nikada nisi ni video!

Da nije tragično bilo bi smešno...

Mozda je najzalosnije u celoj prici sto jedan deo gradjana Srbije i prizeljkuje da do neke eliminacije predsednika i njegove partije dodje, iz politickih razloga. To je vecita prica "vuka Brankovica", pa onda "cetnika i partizana" i jos kako je kasnije to onaj glupak J.B.Tito govorio, " neprijatelji nase socijalisticke revolucije". Samo sto je i on prodavao neku vrstu droge koja se zvala "bratstvo i jedinstvo", primitivnim Srbima. No to je druga tema.

Koliko se moze proceniti, Sariceva "banda" se "skolovala" u inostranstvu, gde su mentaliteti drugaciji, gde su mozda u nekom pogledu bezbednosni organi efikasniji u organizaciji rada, pa su po prelasku u svoju zemlju zamislili da imaju neku prednost. Pretnje koje upucuju predsedniku i ostlim licnostima vladajuce partije je istovremeno i dokaz da imaju dobru podrsku sa strane ali i od mozda opozicionih partija, jer koliko god neko simpatisao pojedine lidere opozicije, ne moze se potvrditi da oni nisu eventualno umesani u izvesne stvari.

Sa druge strane, veoma je zalosno da se vlada Crne Gore oslanja na artikle CG ustava ida ne zeli da izruci "svoje" gradjane, a radi se o dokazanom kriminalu, i sama pretnja predsedniku drzave je kriminalan akt koji treba uzeti ozbiljno. Na taj nacin CG ne stiti svoj ustav vec organizovani kriminal i pomaze potencijanle teroristicke radnje.

U citavoj situaciji, trebalo bi i cak bi bilo veoma potrebno da se i opozicija javno izjasni, a ne da tajno ocekuje da ce se preko kriminala docepati vlasti i na taj nacin zadovoljiti bolesne umove.

Ne jure oni sarica zbog kriminala nego zgog sebe. Nije on od juce u Srbiji prisutan, kupuje vec nekoliko godina sve sta je na prodaji, a cela Srbija se prodaje u bezcenje i nemoguce je da se do sad niko nije pitao ko je Taj covek, odakle mu toliki novac...Sad su se setili da ha hapse i jure, otimaju mu imovinu, a kako znam jos coveku nije ni sudjeno ni presudjeno da je kriminalac pa da se moze pleniti i oduzimati kad se donese pravosudna Sudska osdluka i kad se proglasi za kriminlaca i ustanovi na koji je nacin pare sticao...Ali nekom se mozda usladilo da ga za pojedine usluge oko kupovina koje su mu omogucavali da ga ucenjuju za vise para, da daje za reket, pa je njemu dozlogrdilo da svakom vancagi na vlasti ili oko nje placa reket i rekao DOSTA. Kad su pomenuli da mogu drugacije da pricaju sa njim, da obelodane ko je i sta radi, verovatno im je ukazao na to da je u svakom njegovom objektu i kuci (vili) koje je kupovao svuda po srbiji ugradio prislusne i video uredjaje i da u slucaju da mu prete necim on ima adut protiv njih. To je najveci problem sadasnje vlasti, da se ne otkrije ko je sve, gde i kad koristio njegove usluge. U ostalom primer rusenja Siptarove kuce u Zemunu, da se nikad ne bi saznala istina ko je surovao sa Zemunskim klanom, daje nam za pravo da mislimo da se o istoj stvari radi...

a kako mi znamo da su kriminalci nekom pretili ? jer to kaze ovaj homos ? ja mu ne verujem, mislim da je sve izmisljeno, otkud znamo da postoji nekakav saric, mozda se samo svadjaju medju sobom?

Daniel Can

Sta ti u opste znas sta je socijalizam, pa covece bozji ja sam krajem osamdesetih ima 1000 njemackih maraka platu, a sada imam 300€. Ja sam mogao sa crvenim pasosom da putujem po celom svetu bez ikakovih ogranicenja, a sad 30 godina kasnije Tadic i kompanija oce da nas uveri kako je sad bolje. Ni sa tim vizama nece da vas puste u njemacku ako ne pokazete da imate minimum jos 1000 € za trosak. Srbiju i Jugoslaviju su podrzavali svi nesvrstani, a kakovu sad imamo situaciju. Isao sam na more i skijanje svake godine, u Trst u Schopin, a gde idem sada. Nije bilo nezaposlenih, nije bilo umiranja od gladi kao sto je sada slucaj. Niko sebi nije rezao prste da skrene paznju na sebe. Zaposlenima se placala zdravstvena zastita redovito, placalo se za mirovine a danas Tajkuni socijalno ne placaju po 5-6 godina, ne placaju mirovinsko i na taj nacin otvoreno kradu sdrzavu. Tadic obecava da ce iskoreniti kriminalce pa kojeg vlasnika fabrike je do sada zatvorio zato sto su utajili milione evra poreza. Zasto se njima ne oduzima imovina. Kako je moguce da Cedomirr Jovanovic mesecno za stan, i telohranitelje placa 20000 € a on i zena zaradjuju 2.500€. Sto ga Tadic ne zatvori. Kako ministar za obrazovanje postovani Obradovic moze da kupi stan u centu Beograda od 200 kvadratnih metara, valjda da sije marihuanu. Kako je moguce da politicari ne prijavljuju svoje prihode, kako je moguce da imaju po 5-6 funkcija kad zakon predvidja samo jednu. Oni i dalje rade i niko im nista ne moze. Kad je koji socijalisticki funkcionar imao pet set fabrika i poduzeca. Djilas je mlad ali teski milioner, odakle mu pare, pa valjda je red da i on polozi racune odakle mu to ili se oni izuzimaju od zakona. Kad je umro Tito o kome ti tako prosto govoris dosao mu je na sahranu cio svet, a koliko ih je doslo kad je poginuo Djindjic taj vrli demokrata.Mlad si ti i nemas jos pojma sa cijim zubima leb jedes.

SMRT FASIZMU I ZUTIMA - SLOBODA NARODU

Prema Beloj knjizi na koju se poziva Homen,Ljubisa Buha je sef Surcinske mafije koja je uvozila drogu i izvrsavala politicke atentate po nalogu najviseg organa drzave,a danas asfaltira Srbiju.Atentatora na premijera Djindjica,Bagzija,drzava Srbija je pustila na slobodu i omogucila da se uspesno izvede ponovljeni atentat.Zar nije vreme da pocne hapsenje u vrhu drzave zbog ucestvovanja u organizovanom kriminalu?

Odgovor "Patrioti"

Druze "Patrioto",na cemu vi bazirate vas patriotizam ? Na plati od 300€, na ideologiji ili na nacionalnim interesima? Ako je samo na dzepu i ideologiji, onda niste nikakav patriota. Branite kriminal sto nije karakteristika ni jednog srpskog patriote.

Usput, imam 65 godina i moja plata iznosi oko 3200 € , i tokom 30 godina sam poznavao zivot pod onima sto su vikali smrt fasizmu sloboda narodu, i bili "patriote" za pare.

Saric se trazi za kriminalne radnje, a narko dileri su najgora vrsta kukavica koje na bolesti drugih zaradjuj pare.

Daniel Cane, sa tvojih 65 si totalno prolupao ili jos nista nisi naucio. Bice da za te 3200 evra radis po citav dan pa i nista ne mozes da vidis. BTW ja zaradjujem vise nego duplo od tebe i mladji sam od tebe pa bolje i vidim. Kad sve saberes bilo je bolje prije 30godina ne go sada a i bilo je mnogo manje kriminala. Pa ovi "demokrate " su najveci mafijasi.

Zapata,

Mozda vi zaradjujete i troduplo, ali prost covek bilo koliko da je bogat ostaje prostak.

Poenta u citavoj stvari je da treba voditi borbu protiv organizovanog kriminala,a ne podrzavati taj kriminal pod laznim izgovorima.Cudno je da vi malo prostiji u svakom subjektu prelazite na "zute", na "izdajice", a niste jos uvideli da vam je dozivotni predsednik isprao mozak.

Koliko se danasnja vlast bori protiv kriminala govori i podatak da su ih koristili i da dodju i da ostanu na vlasti.

Sve ostalo je predizborna prica za naivne.

Ali ko je prevaren sto puta ima sansu da proguta udicu i sto i prvi put.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.