Šarić imao pomorsku firmu za šverc kokaina

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić imao pomorsku firmu za šverc kokaina

Darko Šarić do vlasništva nad velikim preduzećima u Srbiji došao je prethodno kupujući privatne firme u kojima je bivše vlasnike formalno zadržavao kao gazde. Oni su Šariću prodavali svoje kompanije na crno, bez ugovora i za velike sume novca, a zatim u njegovo ime kupovali uglavnom već privatizovana preduzeća.

Velike firme po zakonu mogu da otkupe samo profitabilna preduzeća, koja unazad posluju nekoliko godina. Šarić nije imao takvu firmu i pokušavao je da od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << banaka dobije kredit i da na taj način obezbedi legalna sredstva za kupovinu, ali su mu takvi zahtevi odbijeni. Taj problem Šarić je rešio tako što je na crno kupovao privatna preduzeća u dogovoru sa njihovim vlasnicima. Oni su, zatim, u njegovo ime izlazili na tržište i za njega kupovali preduzeća za koje je on bio zainteresovan - kaže za „Blic“ izvor iz vrha MUP Srbije.

On tvrdi i da je Šarić na pranju novca od droge angažovao čitav tim vrhunskih ekonomskih stručnjaka.

- Po nalogu pljevaljskog narko-bosa, oni su novac prali preko četiri of-šor kompanije koje je Šarić registrovao u inostranstvu, a zatim ga investirali u Srbiju i Crnu Goru. Šarić je poslovni angažman u Srbiji doveo do savršenstva, imao je advokate, ekonomske stručnjake i poslovne ljude koji su godinama u biznisu i koji su ga savetovali gde i u šta da ulaže novac - tvrdi naš izvor.

Šarićevi stručnjaci novac su prali preko of-šor kompanija - „Secondo porto shipping“, „Maximus shipping“ i „Matenico LLC“ i „Durabilly LLC“. Transakcije koje je Šarić u poslednjih godinu dana obavio preko ovih kompanija već su utvrđene i radi se o iznosima od po nekoliko stotina hiljada evra.

Crnogorska policija, u izveštaju dostavljenom članovima tamošnjeg skupštinskog odbora za bezbednost, obelodanila je deo Šarićeve imovine. Tako se pod Šarićevom imovinom navodi diskoteka „Municipijum“ i kafić „Holivud“, pekara „Čarobnjak“ u Pljevljima, stovarište građevinskog materijala „Miro“ i FK Rudar, fri-šopa „Mat-šop“ na prelazu Ranče, hotel „Maks prestiž“ u Budvi.

Prema podacima privrednog registra Crne Gore, vlasnik „Municipijuma“ je Darkov brat Duško, a osnovan je 12. avgusta 2002. Istog dana, pod imenom Darkove sestre Danijele, osnovana je i pekara „Čarobnjak“, a zatim, pod istim imenom, i firma u kojoj je izvršni direktor njegova sestra Danijela Šarić, a osnivač majka Ivanka Šarić.

Najinteresantnije Šarićeve veze sa poslovnim saradnicima utvrđene su u vlasničkoj strukturi diskoteke „Maksimus“ u Kotoru. Crnogorska policija navela je da je Šarić vlasnik 70 odsto „Maksimusa“ i da se diskoteka vodi na firmu „Trekom“ čiji je vlasnik Dragan Dudić iz Kotora. Dudić je diskoteku kupio od Rodoljuba Radulovića, a kao suvlasnik naveden je i Ivan Delić, koji se u Srbiji dovodio u vezu sa nekoliko ubistava.

Radulović je kao prvi vlasnik „Trekoma“ još 1989. godine od Opštine dobio u zakup sedam ekskluzivnih prostora u Starom gradu na rok od 20 godina. U međuvremenu, firmu „Trekom“ od Radulovića kupuje Dudić, sa svojom kompanijom „Bastion komerc“, najmoćnijom pomorsko-špediterskom firmom koja osim diskoteke „Sekondo Porto“, fabrike „Rivijera“, palata i lokala u Kotoru ima ono što je Šariću bilo najpotrebnije u krijumčarenju kokaina do Evrope - pristanište i luku u Risnu i brodove. „Bastion komerc“ osnovan je 1997, a pre tri godine Dudić je sa kineskim i korejskim brodogradilištima sklopio ugovor za nabavku šest novih brodova vrednih više od 270 miliona dolara. Kotorska firma „Sekondo porto“ koja se bavi uvozom i izvozom, prema podacima crnogorskog privrednog registra, registrovana je na Ivicu Šarić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.