Saradnja Srbije i BiH u odbrani važna za mir na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i BiH u odbrani važna za mir na Balkanu

BANJA LUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac saglasili su se danas u Sarajevu da je dobra saradnja sa susedima u svim oblastima, pa i na vojnom planu, veoma važna, jer samo tako zapadni Balkan može postati mirno područje, a njegove zemlje članice EU.

U razgovoru Radmanovića i Šutanovca bilo je reči i o školovanju oficira Oružanih snaga BiH na vojnim školama u Srbiji, iznalaženju načina u vezi sa rešavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << viškova naoružanja i vojne opreme i mogućnostima korišćenja kapaciteta Vojno medicinske akademije (VMA) u Beogradu, saopštilo je Predsedništvo BiH.

Radmanović je rekao da poseta delegacije Ministarstva odbrane Republike Srbije BiH predstavlja još jedan korak u saradnji dve susedne zemlje.

Šutanovac, koji je danas započeo dvodnevnu posetu BiH, rekao je da je saradnja sa Ministarstvom odbrane BiH veoma korektna i da se ubuduće može još više razvijati, navedeno je u saopštenju.

"Reforma odbrane je uspešno završena i mi smatramo da je to jedna od najboljih reformi koje sprovodimo u BiH", rekao je Radmanović i naglasio da postoji potpuna saglasnost svih političkih faktora u BiH za ulazak u EU i NATO.

Šutanovac se u Sarajevu sastao i s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem. Oni su ocenili da postoji više mogućnosti za proširenje saradnje dva ministarstva, u obostranom interesu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Šutanovac je rekao da dobra saradnja dva ministarstva odbrane treba da bude stub dobrih odnosa, na civilnom planu, dve države.

On je naveo da je Cikotićem razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti vojnih industrija, učešća u mirovnim misijama i školovanju.

Šutanovac je kolegi iz BiH ponudio i mogućnost da građani Federacije koriste usluge VMA pod istim uslovima kao i stanovništvo Republike Srpske.

Cikotić je podsetio i na mogućnosti za saradnju u okviru regionalnih i multilateralnih projekata kao i u oblasti mirovnih operacija, zajedničkih vežbi...

Sagovornici su ocenili da i pored prošlosti koju dve zemlje dele treba istrajati na izgradnji pretpostavki za bolju i prosperitetniju budućnost, prenela je agencija Fena.

Cikotić je naveo da je Srbija zainteresovana za kupovinu viškova naoružanja i vojne opreme BIH - aviona, tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskih oruđa, ali da će o tome moći konkretnije da se razgovara pošto predsedništvo BiH odobri listu viškova.

Šutanovac je, u tom kontekstu ocenio da se radi o osetljivom pitanju i da mu je neophodno prići na maksimalno transparentan način, budući da trgovina vojnom opremom i oružjem uvek izaziva veliku pažnju javnosti.

Šutanovac je kazao da je dobio poziv da prisustvuje vojnoj vežbi međunarodnih snaga, koja će se održati u BiH i da je pozvao predstavnike Ministarstva odbrane da posete Beograd.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, Šutanovac je rekao da svi organi, uključujući policiju i vojne i civilne službe bezbednosti, rade na tom pitanju u maksimalnom kapacitetu.

Delegacija ministarstva odbrane Srbije sutra će u Banja Luci razgovarati sa zvaničnicima RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.