Izvor: B92, 02.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

San o povratku na vlast u Srbiji

Beograd -- Vuk Drašković je rekao da iza skrivanja optuženih za ratne zločine stoje političke snage bivšeg režima.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore je u intervjuu agenciji Fonet rekao je da spornu dokumentaciju koju Haški sud traži od Beograda "već ima" bivši šef države Slobodan Milošević.

Zato je jasno da dokumente neko skriva, kao što je jasno da iza skrivanja optuženih za ratne zločine stoje političke snage bivšeg režima: "Begunci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od međunarodne pravde jedva čekaju da te snage dođu na vlast, jer tada neće imati potrebe da se kriju, moći će da se obrate Srbiji iz televizijskih studija i da drže mitinge, doduše u izolovanoj, međunarodno kažnjenoj Srbiji."

Drašković je takođe rekao da niko nije odustao od formule više od autonomije, manje od nezavisnosti, i pored toga što se u Beogradu sve češće koristi termin suštinska autonomija. On je naglasio da građanima treba reći surovu istinu, da Srbija od 10. juna 1999. nema nikakvu vlast nad Kosovom, istovremeno podsećajući da i budući status pokrajine zavisi od ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Govoreći o pregovorima o konačnom statusu Kosova, Drašković je naglasio da "naš narod ne zna za praksu u međunarodnoj zajednici da se garantuje teritorijalni integritet, dakle i nepromenljivost granica, demokratskih država". "Da li rizikujemo da nas, neuklanjanjem haške prepreke, stigne nekakva rezolucija da nismo demokratska država, zato što držimo pod zaštitom optužene za ratne zločine, ovo su opasna pitanja", kaže on.

Ministar spoljnih poslova je poručio da niko iz Srbije ne sme da se meša u predreferendumsku kampanju u Crnoj Gori, a da njena nezavisnost ne može ugroziti put Srbije ka Evropskoj uniji.

Ljajić: Mladićeva penzija ogroman propust

Ministar za ljudska i manjinska prava, i lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, izjavio je da je Ratko Mladić sve do novembra primao penziju i da je to ogroman propust. Ispostavilo se, kaže Ljajić, da Mladićeva supruga i još dvojica oficira Vojske, jedan penzionisani, a drugi aktivni, podižu Mladićevu penziju.

On je istovremeno najavio mogućnost odstupanja sa svih pozicija u izvršnoj vlasti Državne zajednice, tvrdeći da su nakon koalicije koju je Vojislav Koštunica napravio sa Sulejmanom Ugljaninom počele smene SDP-ovog kadra i dovođenje ljudi lojalnih Ugljaninu.

Ljajić kaže da će u 2006. biti pojačane aktivnosti na hapšenju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i da će ubrzo biti formiran Nacionalni savet za bezbednost, koji će koordinirati rad službi bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.