Sad svi peru ruke od osuđenog a izabarnog Labana

Izvor: B92, 24.Maj.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad svi "peru ruke" od osuđenog a izabarnog Labana

Priština -- Misija Euleks saopštila da je primila zahtev od Srbije u novembru 2017. da uhapsi Radomira Labana, koji je u Skupštini Kosova imenovan za sudiju Ustavnog sud.

Međutim, iz Ezuleksa je saopšteno da, s obziroma na sadašnji mandat, ta misija ne može da preduzme takvu akciju.

"Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu", navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi Radio Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropa.

Radomir Laban izabran je za sudiju Ustavnog suda na Kosovu na predlog i uz podršku i poslanika Srpske liste, koji su u obrazloženju naveli da ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava, kao i da poseduje "visoko moralne kvalitete i integritet".

Labana pravosudni organi u Srbiji, međutim, traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne, jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane "carinske mafije", a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana "liše slobode" radi izdržavanja zatvorske kazne.

Iz kabineta predsednika Ksova Hašima Tačija kažu da Tači nije potpisao ukaz o izboru Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova, dok se ne izvrši potpuna provera navoda da je pravosnažno osuđen u Srbiji.

"Potvrđujemo da zbog sumnji u prošlost Labana, predsednik Kosova neće potpisati njego imenovanje na funkciju, dok nadležni organi bezbednosti i pravde ne izvrše potpunu proveru", navedeno je u odgovoru Tačijevog kabineta Radiju slobodna Evropa.

Pokret Samoopredelenje i Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini su od Tačija zatražili da ne imenuje Labana na funkciju sudije Ustavnog suda dok se ne provere optužbe iznete na njegov račun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud: Srpski sudija čije imenovanje Tači ne potpisuje osudjen na šest godina

Izvor: Beta, 24.Maj.2018

Sudija Radomir Laban koga je Skupština Kosova na predlog Srpske liste izabrala za sudiju Ustavnog suda a čije imenovanje kosovski predsednik Hašim Tači odlaže da potpiše "zbog sumnjive prošlosti", osudjen je u Srbiji na šest godina zatvora, i za njim je zbog izbegavanja izdržavanja kazne raspisana...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.