Izvor: Glas javnosti, 18.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad ne ruši vladu, nego gasnu mafiju

BEOGRAD - Ultimatum Nenada Čanka iz LSV-a da će, ne dobije li valjano objašnjenje o ceni gasa, uskratiti podršku vladi i zakonima, nije više ultimatum. Partneri iz vlasti su ga, ipak, ozbiljno shvatili, te juče sazvali sednicu Odbora za energetiku, ali Čanak se, izgleda, “samo šalio”. Žurno napuštajući sednicu, lider LSV-a je odbio da “unapred govori o tome”, otkrivajući da je “njihovo istraživanje pokazalo nešto što se zove gasna mafija”. Najavio je i da “iz ovih stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ide kod ministra policije i da će tražiti intervenciju UBPOK-a”. Čanak je rekao i da se sastao sa premijerom i da su se “otvorila mnoga pitanja”.

- Nije mi poenta da se obori vlada, već da se obori kriminal i smanji cena gasa - kazao je i dodao da su otkrili “vrh ledenog brega”, a da će to i novinari u ponedeljak moći da vide iz papira. Upitan da li je otkrio ko je prodao pola srpskog udela u preduzeću “Jugorosgas”, rekao je da “radi na tome.”

A ako Čanak, ipak, uzdrma vladu, u šta opozicija “čisto sumnja”, otvara se prostor da njegovih petoro poslanika, bez kojih ne bi bilo ni vlade, zameni neko iz opozicije. Ipak, niko od “rezervnih igrača” (LDP, NS i “Napred, Srbijo”) ni da čuje za to. Bez izbora, kažu - ništa.

CENA GASA JE MOGLA BITI I VEĆA

Ministar energetike Petar Škundrić rekao je na jučerašnjoj sednici Odbora za energetiku da mu je žao što građani trpe zbog povećanja cene gasa, ali da je to realnost, jer i “sa tako formiranom cenom ‘Srbijagas’ će poslovati sa gubitkom”. Srbija je, istakao je, od polovine ovog meseca primenila tarifni sistem za sve potrošače, što je trebalo uraditi još lane. A “i bez tarifnog sistema cena gasa bila približno ista”.

- S punom odgovornošću smo prihvatili predloženu cenu gasa, saglasno tarifnom pravilniku, jer kada je ona formirana, nije se znalo da će cena gasa na svetskom tržištu biti 500 dolara za 1.000 metara kubnih, kolika je sada - rekao je on.

Objasnio je da je cena za hiljadu kubnih metara gasa na dan formiranja cene za potrošače bila 248,2 dolara.

- Odgovorno tvrdim da i dalje imamo najnižu cenu. Samo Belorusija ima povoljniju cenu od Srbije - rekao je Škundrić, dodajući da će realizacija energetskog aranžmana sa Rusijom dovesti našu zemlju “u još povoljniji položaj”.

Izvršni direktor “Srbijagasa” Dragan Vučo naveo je da je u ceni od 34,01 dinar po kubnom metru 27,7 dinara cena gasa van granica zemlje, dok su preostali deo cene troškovi transporta u Srbiji od 1,15 dinara, promet na veliko od 0,10 dinara, distribucioni sistemi od 2,41 dinar i trgovina na malo od 2,66 dinara. A cena je opterećena i sa osam odsto PDV-a. Po novom tarifnom sistemu potrošači se dele u osam grupa, od kojih najviše plaćaju domaćinstva.

KO JE KRIV

Čedomir Jovanović nije prihvatio obrazloženje o ceni gasa i pitao je ministra ko je odlučio da Srbija bez tendera ostane bez polovine svog dela u “Jugorosgasu” i da 25 odsto te firme proda austrijskom “Central me energy and gas ag.”Inače, to preduzeće je u sastavu “Gasproma”, a kupljeno je za 4.600.000 dolara, što je, tvrde poslanici LDP-a, polovina godišnje zarade tog preduzeća.

- Ne bežim od odgovornosti, ali ne smemo da paušalno govorimo ko je kriv za to. I ja bih više voleo da nam je i tih 25 odsto ostalo jer bismo i od dividendi imali koristi - rekao je Škundrić.

Zoranu Ostojiću iz LDP-a “šaljiv je i Čankov ultimatum, ali i mogućnost da njegova stranka uleti umesto LSV-a”, jer “LDP mogu da zovu posle sledećih izbora, kada se bude pravila ozbiljna vlada”.

A ako je “to uzelo tolike razmere da, ne samo Čanak, već i Dinkić čas-čas preti vladi”, ističe Tomislav Nikolić iz SNS-a, te da bi “Tadić trebalo odmah da raspiše izbore”.

- Ako bi uslov za izbore bilo izglasavanje nekih zakona, pristali bismo samo u tom slučaju - rekao nam je Nikolić, tvrdeći da o rekonstrukciji vlade nema govora. A “kapacitet Čankovog mozga je takav da može ozbiljno da ugrozi vladu”.

Ni Velimira Ilića “niko iz vlasti nije zvao i tražio podršku”.

- Zbog toga i treba da padne vlada! Pa mi smo opozicija, što bismo pomagali vlasti. A Čankove pretnje su neozbiljne. Nema on kud. Samo pravi sebi marketing - rekao nam je Ilić.

A za Nadu Kolundžiju iz DS-a “ultimatum LSV-a je nepotreban, jer i vladajuća većina traži da se objasne poskupljenja”.

Prosto mi dodje zao ovih mucenika iz "Srbijagas"-a toliko brinu o potrosacima a mi smo ipak nezadovoljni. Sve sto rade rade u korist potrosaca a eto svi ih kritikuju, pa cak bi i vladu da ruse zbog njih.

A sad nesto ozbiljno. Ovo je stvarno sramota sta rede. Jedno je sigurno, drze monopol pa im se moze. Ja samo mogu reci da im usluge i nisu bas na zavidnom nivou, a ni ljubaznost kada ih pozovete. U nekoliko navrata mi se dogodilo da i ne sacekaju da cuju pitanje vec odmah spuste slusalicu, a da vam ne govorim o tome koliko im je dana trebalo da dodju da "obeleze" tacku gde ce postaviti citac gasa ili gasomer, pa koliko im je meseci trebalo da dodju da iskopaju kanal za cevi, pa zatim nedelja da postave cevi pa opet meseci da sve to spoje, zatrpaju i sta vec i na kraju nedelja da bi pustili gas. Sta reci osim moze im se

Ovako stvari u Srbiji ( a i u svetu) stoje- poskupiti ce sve evro ce padati plate nece biti i mi cemo lepo sve imati BESPLATNO. To je Marks predvideo za 200g kad je nastala industrijalizacija, malo je omanuo za 50g.A TO VREME DOLAZI SADA. INACE CE BITI VELIKIH POBUNA I KRV CE TECI ULICAMA. Industrije nema ADMINISTRACIJE NECE TREBATI A ZIVITI CE SE MORATI, I EVO NAMA LEPOG KOMUNIZMA, I PESME: Ala volim ovaj rezim plata ide a ja lezim.

Не веруј једном новосадском грубијану Чанку ни када дарове носи!

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oboriću vladu

Izvor: Kurir, 19.Okt.2008, 09:37

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak odlučio je da ovog puta ide do kraja. Tvrdi da će sa svojih pet poslanika uskratiti podršku Vladi Srbije ukoliko se hitno ne razmotri cena gasa. Čanak u intervjuu za Kurir ide i korak dalje - najavljuje da će uspeti da snizi cenu gasa...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.