Šabić: Suvišna polemika o očiglednim propustima

Izvor: Akter, 23.Dec.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Suvišna polemika o očiglednim propustima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, povodom izjave Slavice Đukić Dejanović, direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević da "klinika nije prekršila zakon" u vezi sa psihijatrijskom dokumentacijom A.K. koja se pojavila u TV emisiji, izjavio je da je za takvu tvrdnju svaki komentar suvišan

Poverenik je naglasio da je obrada podataka o zdravstvenom stanju, dozvoljena isključivo na osnovu pristanka lica ili izričitog zakonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << osnova.

U konkretnom slučaju, kako je istakao, očigledno je da pristanka nije bilo.

Što se tiče zakonskog osnova podsećam da pored Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i poseban zakon, Zakon o pravima pacijenata dodatno uređuje ovo pitanje i to tako što predviđa da medicinska ustanova lične podatke pacijenta može staviti na raspolaganje drugim subjektima samo uz njegov pristanak ili na osnovu odluke suda, upozorio je Poverenik.

Očigledno je da nije bilo nikakve odluke suda. Čak i kad bi bilo moguće prihvatiti stanovište direktorke da je klinika podatke dostavila ministarstvu "zbog toga što je

ministarstvo ovlašćeno da vrši nadzor nad klinikom" to bi, kao minimum, podrazumevalo otvaranje i sprovođenje postupka nadzora na način i proceduri utvrđenoj zakonom, o čemu, takođe, u konkretnom slučaju nema ni govora, ističe Poverenik u saopštenju.

Klinika je dokumentaciju, odnosno skup "naročito osetljivih podataka" dostavila na zahtev koji je bio praktično potpuno neformalan, bez ikakvog obrazloženja, čak i nepotpisan. Dokument je dostavila potpuno otvoren, nezaštićen, e-mailom u pdf. formatu, iako je po zakonu bila obavezna da preduzme odgovarajuće mere zaštite.

Kod takvog stanja stvari tvrdnji da "klinika ničim nije prekršila zakon" je mislim, svaki komentar suvišan", istakao je Poverenik Rodoljub Šabić.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.