Šabić: Odnos organa vlasti prema građanima sve lošiji

Izvor: Blic, 29.Nov.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Odnos organa vlasti prema građanima sve lošiji

Tokom samo jednog meseca Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dobio je veći broj žalbi građana nego za celu godinu.

Tokom novembra registrovano je 530 novih predmeta dok je primera radi tokom cele 2005. Poverenik imao 437 predmeta. Šabić ocenjuje da je povećanje broja žalbi veoma indikativno i sa stanovišta odnosa organa vlasti prema pravima građana zabrinjavajuće izuzetno visoko povećanje broja predmeta po kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupa.

- Indikativno je i zabrinjavajuće da se i inače veliki i stalno rastući priliv žalbi građana u poslednje vreme bukvalno dramatično uvećava - kaže Šabić.

Kako Šabić dodaje posebno zabrinjava to što se značajan deo žalbi podnosi zbog uskraćivanja informacija na koje javnost, sasvim očigledno, bez ikakvih dilema ima pravo na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

- Neshvatljivo je da i posle sedam godina od donošenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja mnogi organi vlasti čine nedostupnim i tretiraju kao nekakve tajne čak i podatke koji bi bez problema morali biti dostupni najširoj javnosti i koji bi čak trebali da budu vidno istaknuti na internet prezentacijama organa vlasti. Reč je primera radi o podacima o budžetu, rashodima, platama, javnim nabavkama - ističe Šabić.

Međutim, raste i broj obraćanja građana povodom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

- U poslednje vreme mnoge građane s pravom posebno iritira evidentna mogućnost da aktivisti stranaka lako dolaze do njihovih ličnih podataka i koriste ih u razne svrhe, među kojima neki prepoznaju i uspostavljanje spiskova (ne)poslušnih, zbog čega sam javno pozivao sve odgovorne, a posebno političke stranke da se uzdrže od svih postupaka koji predstavljaju povredu privatnosti i kršenje zakona - poručuje Šabić.

Poverenik konstatuje da povećan broj obraćanja građana po osnovu oba zakona nesumnjivo govori o lošijem odnosu odgovornih prema pravima građana.

- Očigledno nastupajuća predizborna atmosfera verovatno je u značajnoj meri objašnjenje za to. Ali svakako nije i ne sme biti nikakvo opravdanje - zaključuje Šabić.

U saopštenju kabineta Poverenika stoji i da je institucija Poverenika bukvalno zatrpana žalbama građana po kojima, imajući u vidu činjenicu da hronično radi sa brojem saradnika koji je daleko ispod projektovanog broja, objektivno ne može da postupa po zakonu utvrđenim rokovima. Zbog toga građani, novinari, mediji i ostali podnosioci žalbi na odluke Poverenika čekaju duže što bilo potrebno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.