SUMNJIVO On je spasao ministra Selakovića smene

Izvor: Blic, 17.Feb.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUMNJIVO On je spasao ministra Selakovića smene

Branko Lubarda, koji odlučuje da li je ministar pravde Nikola Selaković u sukobu interesa, postao je sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Lubarda, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, bio je jedan od troje kandidata Srbije koje je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope predložila državna komisija. Tu komisiju je formirao upravo ministar Selaković.

Njega je 28. januara PS SE izabrala za sudiju Evropskog suda za ljudska prava. Samo koji dan kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Odbor Agencije odlučivao je o žalbi Selakovića na predlog za njegovo razrešenje zbog sukoba interesa. Lubarda je glasao protiv smene ministra.

Članovi Odbora su se, podsetimo, pri glasanju podelili pa nisu doneli nikakvu odluku, iako su po zakonu bili dužni da to urade. U glasanju je učestvovao i Lubarda uprkos tome što bi njegovo izjašnjavanje moglo da se tumači kao vraćanje duga za makar i posredan uticaj ministra na njegov izbor za sudiju u Strazburu.

- Ne znam kako je profesor Lubarda glasao. To u suštini nije ni bitno. Moralno bi bilo da se izuzeo od glasanja u slučaju Selakovića. Stalno gubimo iz vida da nam nedostaje društvenog i državnog morala, a tako je, nažalost, i među profesorima - kaže za “Blic” Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije.

 Lubarda juče nije želeo da govori za “Blic”, uz obrazloženje da se nalazi van zemlje.

Glasao da Selaković ostane ministar

Osim što se nije izuzeo iz odlučivanja, Branko Lubarda je čak glasao za prihvatanje Selakovićeve žalbe, čime je samo još više doveo u pitanje svoju nepristrasnost.

Lubarda je, inače, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu na katedri za javno pravo. Oblasti njegovog delovanja su radno pravo, međunarodno i evropsko radno pravo, ali ne i ljudska prava. Drugi kandidati iz Srbije bili su vanredni profesor Pravnog fakulteta na katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose Branko Rakić i sudija Vrhovnog kasacionog suda Spomenka Zarić.

Nikola Selaković, kako kažu u Ministarstvu pravde za “Blic”, nije imao nikakvog uticaja na Lubardin odlazak u Strazbur.

- Ministar je početkom 2014. godine obrazovao Konkursnu komisiju za sprovođenje izbora kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava. Za predsednika Komisije imenovan je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević. Komisija je na osnovu utvrđenih kriterijumima sprovela konkurs i predložila tri kandidata. Krajnji izbor srpskog sudije ne zavisi ni u kom smislu od Srbije, već od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Panela eksperata koji sprovode izbor za sudiju. Komisija je predlog kandidata poslala Strazburu u prvoj polovini 2014. godine - kažu u Ministarstvu pravde.

Plata 16.500 evra izuzeta od poreza

Osnovna plata sudije Suda za ljudska prava je oko 14.500 evra, neto, a sa dodatkom za odvojeni život od 12,5 odsto te sume iznosi oko 16.500 evra.

Ovo je navedeno u informaciji kojom jedna od evropskih zemalja poziva zainteresovane da se prijave za izbor na mesto sudije u Strazburu.

Visina plate se usklađuje godišnje u odnosu na rast troškova života u Francuskoj. Plate sudija izuzete su od plaćanja poreza.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spasao Selakovića od razrešenja pa avanzovao

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2015, 00:09

Branko Lubarda, koji odlučuje da li je ministar pravde Nikola Selaković u sukobu interesa, postao je sudija Evropskog suda za ljudska prava...Lubarda, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, bio je jedan od troje kandidata Srbije koje je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope predložila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.