Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS neće Draškovića i Stankovića u sali

Na zasedanje dolaze poslanici Demokratske stranke, koji bojkotuju rad parlamenta od prošlog oktobra Poslanici Narodne skupštine Srbije okupiće se danas na vanrednom zasedanju, sazvanom na zahtev vlade, da bi saslušali izveštaj našeg pregovaračkog tima o dosadašnjem toku pregovora o sudbini Kosova i Metohije. Tim povodom, Predrag Marković, predsednik parlamenta, održao je konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa, a radikali su najavili da će, ukoliko sednici budu prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ministri odbrane i inostranih poslova Zoran Stanković i Vuk Drašković, oni napraviti problem. Nikolić ističe da na sednici poslanici ne mogu da budu "ponižavani prisustvom ljudi koje u javnosti predstavljaju kao ministre, a koje Narodna skupština nije izabrala i sve dok nisu ministri ne mogu kao ministri da uđu u salu parlamenta." Prema Nikolićevim rečima, i o ovom se razgovaralo na sastanku.

Ovom sastanku kod Markovića prisustvovali su predstavnici svih poslaničkih grupa, ali su svi, osim Miloljuba Albijanića (G17 plus), izbegli novinare. U šturoj izjavi novinarima, Albijanić je kazao da je bilo razgovora o toku diskusije, istakavši, kao i Nikolić, da je dogovoreno da se diskutuje po Poslovniku, dakle, da ne bude ograničavanja da govore samo šefovi poslaničkih grupa, ali da se, ipak, nađe mera u diskutovanju. Albijanić je, takođe, kazao da nije bilo nikakvih sporenja oko predloga odluke, da je bilo primedbi samo na neke tehničke detalje. Međutim, Tomislav Nikolić kaže da su radikali izneli primedbe na sam tekst predloga odluke. On dodaje: "Smatram da ta odluka mora da bude sasvim jasna i da, kada damo instrukcije pregovaračkom timu, treba da kažemo da je njihov mandat da insistiraju na Kosmetu u sastavu Srbije. Takođe smatram da treba vrlo precizno i jasno da osudimo izjavu Martija Ahtisarija, a ne da kažemo da je ona neprihvatljiva. Treća stvar ticala se ustava Srbije koji treba da definiše Kosmet kao sastavni deo Srbije, s čim se svi slažemo, ali to je tako zbrda-zdola napisano, kao da neko gleda da tu sednicu što pre završi zbog međunarodnih obaveza koje naša zemlja ima. Ipak, ima vremena da sve uskladimo i dođemo do prihvatljivog teksta odluke koja će obavezivati sve, a ne da pričamo o tome kako Kosmet treba da bude u sastavu Srbije, ali da ne smemo da kvarimo odnose sa SAD. Postavlja se pitanje šta ako Amerika traži da damo Kosmet, dakle mora sve da bude jasno precizirano i da posle iste stavove zastupaju i premijer i predsednik republike."

Današnjoj sednici prisustvovaće poslanici svih stranaka, uključujući i poslanike Demokratske stranke, koji bojkotuju rad srpskog parlamenta od prošlog oktobra.

-----------------------------------------------------------

Drašković ne dolazi

Vuk Drašković, ministar inostranih poslova, neće prisustvovati današnjoj sednici. On će, kako je saopšteno iz MIP-a, danas govoriti na regionalnom skupu "Balkan i Evropska unija", koji se održava u Bariju, u Italiji.

Predviđeno je da se poslanicima obrate premijer Vojislav Koštunica i predstavnici našeg pregovaračkog tima, Slobodan Samardžić i Leon Kojen, a, prema rečima Miloljuba Albijanića, na sednicu je pozvan i predsednik Srbije Boris Tadić. Alibijanić kaže da očekuje da se, u skladu s Poslovnikom, predsednik Tadić takođe obrati poslanicima.

M. Čekerevac

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.