SRS i DSS nemaju većinu za vladu

Izvor: Blic, 25.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS i DSS nemaju većinu za vladu

Srpska radikalna stranka i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije imaju sve manje šanse da formiraju vladu jer su se i predstavnici Bošnjačke liste za evropski Sandžak koju predvodi Sulejman Ugljanin odlučili za saradnju sa listom „Za evropsku Srbiju", saznaje „Blic". Bošnjaci bi to mogli da najave već danas, potvrđeno nam je u toj koaliciji. Imajući u vidu i da je Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme za saradnju sa demokratama, radikali (78 mandata) i narodnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (30) najdalje mogu da doguraju do 120 poslanika, pod uslovom da SPS (12) odluči da sarađuje sa njima, jer naši izvori tvrde da je i PUPS bliži saradnji sa koalicijom oko DS.



Koalicija „Za evropsku Srbiju" se, po svemu sudeći, obezbedila da narodnjaci i radikali ne formiraju vladu, ali ne i da definitivno objavi da ima većinu da ona formira novu vladajuću koaliciju. Zato će tokom ove nedelje započeti i zvanične pregovore sa socijalistima.

Koalicija oko SPS nije jedinstvena

Činjenice da su JS i Bošnjaci prelomili, a da je takvoj odluci blizu i lider PUPS Jovan Krkobabić, sužavaju manevarski prostor lideru socijalista Ivici Dačiću. Njega pritiskaju i rokovi jer do petka mora da preda listu svojih poslanika, a kako je „Blic" već ranije pisao, Glavni odbor ove stranke trebalo bi da bude održan 31. maja. U međuvremenu, predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović za „Blic nedelje" je rekao da očekuje da će se nova vlada Srbije formirati do jula i da će je činiti koalicije „Za evropsku Srbiju" i SPS-PUPS-JS, kao i sve stranke manjina.

Koalicija SPS-PUPS-JS na jučerašnjem sastanku usaglasila je stav da se protivi poništavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali nije prihvaćen predlog lidera JS Dragana Markovića Palme, da se prekinu pregovori sa narodnjacima i da otpočnu pregovori sa koalicijom okupljenom oko Demokratske stranke.

- Predstavnici SPS i PUPS nisu prihvatili moj predlog da prekinemo dosadašnje pregovore o formiranju vlade sa DSS i NS. Na sastanku je dogovoreno da zatražimo odgovor od njih po pitanju Sporazuma sa EU. Takođe, DSS i NS treba da se izjasne i odakle će nabaviti novac za realizaciju socijalnih programa koje predlažu SPS i PUPS. Ja sam na sastanku naglasio da će Jedinstvena Srbija u Skupštini glasati za ratifikaciju SSP, ako bude uvršten u dnevni red - rekao je juče Dragan Marković Palma za „Blic", nakon četvoročasovnog sastanka predstavnika koalicije SPS-PUPS-JS.

„Zeleno svetlo" za Beograd

Nakon ovog koalicionog sastanka najuže rukovostvo socijalista održalo je sednicu Predsedništva na kome je data saglasnost za sporazum koalicije SPS-PUPS-JS s koalicijom DSS - NS i Srpskom radikalnom strankom o formiranju vlasti u Beogradu.

Predsednik SPS Ivica Dačić je rekao posle sednice da je na jučerašnjem sastanku SPS-PUPS-JS odlučeno da se nastave pregovori sa koalicijom DSS - NS i Srpskom radikalnom strankom, i da se neće razgovarati s drugim političkim opcijama dok traju razgovori s tom koalicijom.

- Na insistiranje Partije ujedinjenih penzionera Srbije, dogovoreno je i da se posebno raspravi materijalizacija temeljnog principa vezanog za socijalni program i garancije izvora za realizaciju tog programa u cilju ostvarivanja socijalne pravde", rekao je Dačić i dodao da je, na insistiranje drugog koalicionog partnera Jedinstvene Srbije, doneta i odluka da se „raspravi pitanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, odnosno da li će doći do poništavanja tog sporazuma ili ne".

Lider SPS je ranije najavio intenziviranje razgovora sa PUPS i JS, pogotovo kada je reč o sporazumu sa EU. Dačić je rekao da su sa SRS, DSS i NS dogovoreni načelni principi za formiranje te koalicije i da je dogovorena, što se tiče SPS, okvirna zastupljenost svake izborne liste u sastavu vlade Republike Srbije. Dačić je za naš list ranije najavio da je presudno jedinstvo koalicije i stavovi stranaka koje su sa njim zajedno na listi, a to je potvrdio i predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić.

Neće sa Tadićem

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Štrpcu saopštio je juče da, ako SPS formira vladu sa političkim strankama koje predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, biće jasno da „programski prioritet socijalista više nije očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države".

„Eventualnim savezništvom sa onima koji su uhapsili i Hagu predali osnivača i predsednika SPS, i koji su spremni da se po nalogu Havijera Solane odreknu južne i severne srpske pokrajine, socijalisti će pogaziti svoja osnovna programska načela i prihvatiti janičarsku ulogu razbijača srpske države", kaže se u saopštenju.

Opštinski odbor SPS ocenio je da je rukovodstvo stranke dužno da javno saopšti da odbacuje neodrživo savezništvo sa listom „Za evropsku Srbiju" i da odmah pristupi formiranju vlade sa partijama u čijim su programima Srbija i srpski narod na prvom mestu.

Ugljaninu jedno ministarstvo

Naš izvor navodi da su pregovori sa Ugljaninom vođeni tokom vikenda i da je lider SDA pristao da podrži listu „Za evropsku Srbiju", a da će moći da računa na jedno ministarsko mesto iako je slična ponuda stigla i od narodnjaka i SRS koji su spremni da im ustupe mesto ministra za ravnomerni razvoj.

- Ove nedelje treba očekivati i izjašnjavanje Palme i Krkobabića. Posle toga ostaje samo da odluči SPS koji treba da se izjasni da li sa DSS nastavlja pregovore ili ih započinje sa demokratama - kaže naš sagovornik iz vrha liste „Za evropsku Srbiju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.