Izvor: S media, 13.Jan.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI SA KOSOVA: Rezolucija predstavlja napor Beograda da se dođe do rešenja

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije jedinstvenog su stava da je dobro što je usvojena Rezolucija za Kosovo i Metohiju i da ona predstavlja napor Beograda da se dođe do pozitivnih i realnih rešenja o kosovskom pitanju.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je da usvajanjem Rezolucije o KiM poslata jasna poruka da više neće biti trgovine sa državnim i nacionalnim interesima a naročito ne teritorijom Srbije.

Pantić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je rekao da usvajanje Rezolucije predstavlja važan korak pred nastavak političkog dijaloga u Briselu.

"Ne zaustavljati dijalog"

U suštini, briselski razgovori vođeni su tako da su Albanci svakim dogovorom dobijali sve više elemenata državnosti i to upravo uz saglasnost Vlade Srbije, kazao je Pantić.

“Ovo je prvi put da predsednik Republike, Vlada Srbije i Skupština Srbije stanu iza jednog dokumenta kao što su Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji i to je jasan pokazatelj i poruka svima da država Srbija želi da se postigne kompromisno rešnje prihvatljivo i za Srbe i za Albance”, rekao je Pantić.

Potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić istakao je da je dobro što usvojena Rezolucija neće zaustaviti dijalog između Beograda i Prištine.

Ono što je loše za Rezoluciju jeste da za takav dokument nije obezbeđena međunarodna podrška i što nisu ozbiljno konsultovani kosovski Srbi u vezi sa tim dokumentom.

Najveći kompromis kosovskim institucijama

Za poslanicu Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Radu Trajković usvojena Rezolucija je ponudila najveći mogući kompromis privremenim kosovskim institucijama.

Trajković je rekla da je Rezolucijom dat i suštinski doprinos institucionalnoj legalizaciji kosovskih Srba koji bi bio dogovoren sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice a što bi, kako je ocenila, garantovalo opstanak Srba u pokrajini.

Ovim dokumentom, smatra ona, Srbija pokušava da da doprinos normalizaciji stanja na Kosovu, a zauzvrat traži od međunarodne zajednice da shvati da Srbija nikada neće i ne može da prizna nezavisnost Kosova.

Boriti se za Kosovo delima, a ne rečima

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da su usvajanje ovog dokumenta znači da je kosovska tema živa i da oni koji tvrde da Kosovo vise nije tema u poltičkom smislu, apsolutno greše.

On je naglasio da je na ovaj način reafirmisan stav da se za Kosovo treba boriti u skladu sa Ustavom Srbije i da je takođe reafirmisan stav da je EU destinacija gde Srbija treba da ide i teži.

Analitičar Živojin Rakočević izjavio je danas da misli da će Rezoluciju o Kosovu i Metohiji svi prihvatiti, ali samo ako se bude radilo onoliko koliko se priča o KiM.

"Rezoluciju o Kosovu i Metohiji će svi prihvatiti, čak i Albanci i međunarodna zajednica ako budemo radili onoliko koliko pričamo o Kosovu i Metohiji, sve sem toga biće samo još jedno retoričko pražnjenje emocija", smatra Rakočević.

(Tanjug, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.