SPS prihvata poziv naprednjaka

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Jun.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS prihvata poziv naprednjaka

Beograd -- Srpska napredna stranka uputila je poziv socijalistima za pregovore o formiranju vlasti u opštinama Zemun i Voždovac. U SPS-u kažu da će prihvatiti razgovore.

Pregovori naprednjaka sa koalicijom oko SPS-a o formiranju vlasti u tim beogradskim opštinama neće početi danas, kako se očekivalo. Ipak, iz SNS-a je stigao poziv SPS-u za pregovore, a socijalisti kažu da će poziv prihvatiti.

Srpska napredna stranka uputila je pismo koaliciji okupljenoj oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SPS-a u kome ih poziva da počnu pregovore o formiranju vlasti u Zemunu i Vožodovcu.

Lider Jedinstivene Srbije Dragan Marković Palma za B92 kaže da će njegova koalicija u sredu odlučivati o pozivu koji su im uputili naprednjaci.

Forma je ispunjena - socijalisti i njihovi koalicioni partneri dobil su i zvaničan poziv naprednjaka.

SNS i SRS dostavili izveštaje

Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka dostavile su Rebubličkoj izbornoj komisiji izveštaje o utrošenim sredstvima na nedavno održanim lokalnim izborima u Zemunu i Voždovacu.

Prema tim podacima, SNS je na izbornu kampanju na izborima u Zemunu potrošila 95.216 dinara, a na izborima na Voždovcu 49.975 dinara.

SRS je, prema podacima koje je dostavila, na organizovanje izborne kampanje u Zemunu potrošila 84.069, a na izborima na Voždovcu 47.273 dinara.

Tomislav Nikolić pismom je pozvao Ivicu Dačića, Jovana Krkobabića i Dragana Markovića na razgovore o formiranju koalicija na lokalnom nivou.

"To je poziv na razgovor, kurtoazni, u kome se navodi da bi smo želeli da razgovaramo, ukoliko su oni zainteresovani, o fomiranju lokalne uprave u Voždovcu i Zemunu, da pre svega rešavamo komunalne probleme građana, da brinemo o njima i njihovim potrebama”, kaže funkcioner naprednjaka Aleksandar Vučić.

"Ako su zainteresovani za te razgovore, mi smo spremni, ako nisu – hvala, doviđenja. Idemo na nove izbore i sve ćemo ih pobediti”, rekao je on.

Da su pisma stigla na pravu adresu potvrđuje lider Jedistvene Srbije Dragan Marković Palma.

On navodi da će se ponuda naprednjaka ozbiljno razmotriti.

"Dobili smo pismo i u sredu ce se sastati koalicija SPS-PUPS-Jedistvena Srbija. Za nas je prihvatljiva koalicija sa strankama koje će se baviti lokalnim problemima, asfaliranjem ulica, koje će prihvatiti da članovi gradskog veća i članovi upravnih odbora ne primaju plate, da budžet troše građani, a ne političari”, kaže Marković.

"To je program koji mi već sprovodimo i ukoliko se prihvati taj naš predlog, mi ćemo napraviti koaliciju sa strankama koje žele dobro građanima Zemuna i Vožodovca, kao što to žele SPS, PUPS i JS”, kaže on.

Naprednjaci kažu da će već od danas biti neformalnih kontakata iz među Tomislava Nikolića i lidera koalicije okupljene oko SPS-a.

Međutim, Dragan Marković i Aleksadar Vučić navode da će pravi pregovori početi sledeće nedelje

"Očekujem da sledeće nedelje završimo najveći deo posla. Skupština opštine Zemunu je zakazana za 22. jul, a Voždovca između 3. i 6. avgusta”, rekao je Aleksandar Vučić.

Dačić: SPS prihvata poziv

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će koalicija SPS-PUPS-JS razgovarati sa Srpskom naprednom strankom o konstituisanju vlasti u Zemunu i Voždovcu krajem ove ili početkom naredne nedelje.

Tema razgovora biće konstituisanje lokalne vlasti i neće biti reči o "opštim političkim pitanjima", rekao je Dačić.

U razgovoru o formiranju loklanih vlasti u dve beogradske opštine učestvovaće ravnopravno predstavnici svih stranaka članica koalicije SPS-PUPS-JS, naveo je Dačić.

Predsednik beogradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić potvrdio je ranije da će koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije prihvatiti poziv za razgovore o mogućnostima formiranja lokalne vlasti u opštinama Zemun i Voždovac koji je danas stigao od predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

On je rekao da je SPS danas dobio zvaničan poziv za razgovore, ali da nisu navedeni detalji na koji načini će pregovori biti vođeni.

Vučić: Dogovor sa DSS-om i pregovori o lokalu

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ponovio je da principi o kojima su se naprednjaci već dogovorili sa DSS-om, među kojima je i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, nisu deo pregovora o vlasti na lokalu.

"To nema nikakve veze sa lokalnom koalicijom. Ako im se to ne sviđa, to je u redu i normalno je da im se ne sviđa i šta me se to tiče što im se ne sviđa. Mi ćemo njima da ponudimo ono što je interes građana Zemuna i Voždovca, ako hoće u tome da učestvuju hoće, ako neće, opet dobro”, kaže Vučić.

"Nema nikakve velike filozofije, ovi principi o kojima smo razgovarali sa DSS-om sa njima nemaju nikakve veze, tako da ne razumem što su uopšte odgovarali na pitanja koja se njih ne dotiču”, kaže on.

Vučić je rekao da će se lider SNS-a Tomislav Nikolić u toku nedelje videti sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, ali suštinske pregovore ne očekuje pre iduće sedmice.

Portparol socijalista Đorđe Milićević rekao je da je koalicija oko SPS-a spremna da razgovara sa svim strankama koje su na lokalnim izborima osvojile odbornička mesta, ali da nije na toj koaliciji da inicira razgovore.

DSS prepušta pregovore SNS-u

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da ta stranka neće učestvovati u razgovorima oko formiranja većine u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću, koji bi trebalo da počnu ovih dana, već će to prepustiti naprednjacima.

"DSS u ovoj fazi razgovora neće učestvovati sa drugim strankama, jer će Srpska napredna stranka, kao stranka koja je u tim opštinama dobila najviše glasova, razgovarati sa drugim strankama i pokušati da obezbedi većinu za formiranje vlasti", kazao je Mladenović.

On je napomenuo da je sa naprednjacima postignuta saglasnost da ta stranka i koalicija okupljena oko DSS-a pokušaju da formiraju vlast u tri opštine i naveo da je od radikala stigao negativan odgovor.

Mladenović je podsetio da se dogovoreni principi DSS-a i SNS-a ne odnose na stranke na vlasti, već na opozicione partije.

Portparol DSS-a je podsetio da su ti principi: raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i formiranje nove vlade, održavanje referenduma na kome bi građani odlučivali o ulasku Srbije u NATO, dosledna državna politika prema očuvanju Kosovu i donošenje Statuta Vojvodine koji je u skladu sa Ustavom Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić spreman za razgovore

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2009, 10:50

BEOGRAD - Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će koalicija SPS-PUPS-JS sutra dobiti zvaničan poziv na razgovore u vezi s formiranjem vlasti u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac...- U ponedeljak ćemo ih pozvati, a prve pregovore imaćemo već tokom sledeće nedelje - rekao...

Nastavak na Glas javnosti...

SPS: Naša koalicija nije pregovarala o lokalu

Izvor: Blic, 28.Jun.2009

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da koalicija SPS-PUPS-JS još nije razgovarala, niti je dobila ikakav poziv za razgovore o konstituisanju i formiranju vlasti u opštinama Zemun, Voždovac i Kosjerić, gde su 7. juna održani vanredni lokalni izbori...Milićević...

Nastavak na Blic...

Štampa: SNS poziva SPS na razgovore o koaliciji na lokalu

Izvor: NaDlanu.com, 29.Jun.2009

BEOGRAD, 28. juna 2009. (Beta) - Srpska napredna stranka (SNS) uputiće danas koaliciji SPS-PUPS-JS poziv za razgovore o koaliciji u opštinama Voždovac i Zemun, prenose beogradski štampani mediji. Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kazao je za današnji Blic da je realno očekivati da...

Nastavak na NaDlanu.com...

Socijalisti spremni za pregovore

Izvor: RTS, 29.Jun.2009

Koalicija oko SPS prihvatiće poziv za razgovore koji je uputio Tomislav Nikolić o formiranju koalicija na Voždovcu i u Zemunu. Početak razgovora sledeće nedelje, najavljuje Aleksandar Vučić. Principi koje je DSS usaglasila sa SNS biće ponuđeni samo opozicionim strankama, tvrdi Andreja Mladenović...Predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.