SPO izlazi na izbore za kosovski parlament

Izvor: Politika, 15.Okt.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO izlazi na izbore za kosovski parlament

SPS kategorično protiv izlaska na izbore koje organizuje Priština, a ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da će DS doneti odluku posle ozbiljnih konsultacija

Kosovska Mitrovica – SPO je za sada jedina stranka iz vladajuće koalicije koja najavljuje da će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima koje će Priština za kosovski parlament najverovatnije raspisati u februaru. U SPS-u su kategorični protiv izlaska na albanske izbore, dok DS vaga razloge za i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protiv.

„Učešće DS-a na kosovskim izborima zavisi od mnogo faktora. Ne želim da licitiram, ali s obzirom na sadašnje stanje, ne postoje uslovi za izlazak. Vodićemo ozbiljne razgovoresa srpskom vladom, kao i sa predsednikom Borisom Tadićem. Trudićemo se da čujemo i šta ljudi na Kosmetu misle, pa tek onda ćemo doneti odluku”, kaže za „Politiku” Goran Bogdanović, ministar za Kosovo.

Ranđel Nojkić, predsednik Pokrajinskog odbora SPO za Kosovo i Metohiju, pak, tvrdi da će na februarskim izborima učestvovati „sve partije koje su na vlasti u Beogradu”.

Obrazlažući razloge učešća SPO, Nojkić, koji je hroničarima kosmetskih zbivanja poznat i kao jedan od srpskih poslanika u koalicionom savezu Povratak, iz parlamentarnog saziva 2001. godine, ističe da se državni i nacionalni interesi najbolje brane posredstvom institucija, a međunarodna zajednica pravu odbranu jedino prepoznaje u njima.

„U toku su pripremne radnje za izbornu kampanju, a tek posle rezultata na izborima, SPO će razmatrati pitanje postizbornih koalicija”, ističe Ranđel Nojkić.

Zvonko Stević, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, ali i predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a za južnu srpsku pokrajinu, za naš lista kaže da je SPS uvek bio protiv albanskih izbora, a izlazak na birališta nije ništa drugo do davanje podrške samoproklamovanoj kosovskoj državi.

„Oni, koji navodno žele da zastupaju srpske interese ulaskom u prištinske institucije u stvari se maskiraju, kako bi ostvarili lične interese. Mi na izbore nećemo”, jasno poručuje Stević.

Ali, učešće na izborima najavljuju lokalne srpske stranke koje sada imaju deset poslanika u kosovskom parlamentu. Među njima je Srpska demokratska stranka, koju vodi Slaviša Petković, svojevremeno ministar za povratak u jednogodišnjem mandatu, a čija partija sada u kosovskoj skupštini ima tri poslanika. Zatim sledi Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, koja u vladi Hašima Tačija ima dva ministra. A na kosovske izbore će izaći Srpska narodna stranka, koju vodi Mihailo Šćepanović, zatim Srpska kosovskometohijska stranka Dragiše Mirića, Branislav Grbić, nekadašnji ministar za povratak i zajednice, koji u skupštini Kosova ima jednog predstavnika, ali i Ljubiša Živić, sa svojom Nezavisnom socijaldemokratskom strankom.

Demokratska alternativa, novoformirana stranka sa severa Kosova, čiji je član i Dušan Milisavljević, na čije su prostorije „politički neistomišljenici” nedavno bacili Molotovljev koktel, na predstojećim izborima neće učestvovati.

U izjavi za „Politiku” u ovoj partiji poručuju: „S obzirom na to kakva je politička klima na severu, gde se s vama obračunavaju bombama i Molotovljevim koktelima, mi, kao nova stranka nismo spremni na nove rizike. Dok se počinioci napada ne pronađu, mi smo na stendbaju”.

B. Radomirović

objavljeno: 16/10/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Većina stranaka protiv izlaska na kosovske izbore

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 20:40

Većina predstavnika političkih stranaka na Kosovu i Metohiji smatra da na najavljenim parlamentarnim izborima u pokrajini ne treba učestvovati, dok G17plus o tome očekuje jasan stav Vlade Srbije. ..Jedino predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić kaže da će ova stranka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.