Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Poseta Americi bila je uspešna

Beograd -- Delegacija Srpske pravoslavne crkve vratila se iz višenedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Delegacija predvođena Episkopom zahumsko- hercegovačkim Grigorijem, zadovoljna je tom posetom. Cilj delegacije SPC bila je zaštita ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, stvaranje uslova za povratak prognanih i obnova crkvenih objekata.

Delegacija SPC-a je u razgovorima istakla da manastiri na Kosovu treba da budu zaštićeni međunarodnim statusom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Episkop zahumsko- hercegovački Grigorije kaže da su naišli na razumevanje u svim razgovorima sa zvaničnicima Bele kuće, Stejt departmenta i Kongresa, kao i sa predstavnicima pravoslavne i drugih verkih zajednica u SAD.

Vladika Grigorije je demantovao informacije da su u Americi pričali o statusu Kosova: "U tom Vudro Vilson centru ja sam govorio i stalno naglašavao kako smo mi došli da govorimo kao crkva direktno o opstanku našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Međutim, jedan od nekoliko dopisnika koji su tamo bili je izgleda to pogrešno preneo i napisao da smo mi došli da razgovaramo o statusu Kosova."

Delegacija je najavila da će o rezultatima posete obavestiti predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, kao i ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.