SNS će tražiti ocenu ustavnosti statuta pre usvajanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS će tražiti ocenu ustavnosti statuta pre usvajanja

BEOGRAD - Srpska napredna stranka saopštila je danas da će tražiti od Ustavnog suda Srbije da ocenu ustavnosti Predloga statuta Vojvodine da pre usvajanja u Skupštini Srbije.

SNS navodi da "posebno zabrinjava" izjava predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića da će, nakon što budu usvojeni Statut Vojvodine i prateći zakon, pozvati Ustavni sud Srbije da u roku od nedelju dana saopšti da li postoje neustavne odredbe u tom dokumentu.

"Ovakvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavom, Pajtić i Demokratska stranka rugaju se građanima Srbije, pošto je svima jasno da bi i u tom slučaju o ustavnosti Statuta odlučivale sudije Ustavnog suda koje je direktno birala DS", kaže se u saopštenju SNS.

Ta stranka navodi da će od Ustavnog suda tražiti prethodnu ocenu ustavnosti ovog dokumenta i zbog toga "da se ne bi sve svelo na marketinšku post festum ocenu ustavnosti Statuta, koja neće moći da popravi načinjenu štetu".

SNS upozorava "režim i DS da se ne igra sa državom i da prestane sa kampanjom podrške neustavnom Predlogu statuta Vojvodine, jer će u suprotnom snositi odgovornost za potpunu razgradnju Srbije".

Pajtić je u današnjoj izjavi dnevniku "Politika" kazao da je pitanje ocene ustavnosti isključivo pitanje za Ustavni sud.

"Nakon što budu usvojeni statut i prateći zakon, pozvaću Ustavni sud da u roku od nedelju dana kaže da li postoje odredbe koje nisu u skladu sa Ustavom" rekao je Pajtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.