SNS: Građanin podneo prijavu protiv Pajtića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Građanin podneo prijavu protiv Pajtića

Gradski odbor SNS u Novom Sadu saopštio je danas da je protiv predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, bivšeg potpredsednika te vlade Dragoslava Petrovića i neimenovanog vlasnika preduzeća "Globus auto" u stečaju, podneta krivična prijava zbog prevare. Na ovo je reagovao Gradski odbor DS-a tražeći od naprednjaka da, "kada već imaju informacije iz tužilaštva", saopšte građanima dokle je stigla istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u slučaju protiv Maje Gojković. Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov izjavio je da su napadi na predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića pravno neutemeljeni, da nanose štetu pokrajinskim institucijama i da su motivisani isključivo time što je on i lider najveće opozicione stranke.

Kako je navedeno u saopštenju novosadskih naprednjaka, prijava Višem tužilaštvu u Pančevu podneta je zbog "prevare sa elektromobilima u bivšoj farmi pilića u Debeljači".

Podnosilac krivične prijave, građanin Z. Savanov iz Debeljače, kako se navodi, "dokazuje da je pokrajinski budžet oštećen za 50 miliona i 800.000 dinara, odnosno 633.394 evra, koje su Pajtić i Petrović, kao subvenciju za otvaranje pogona nove tehnologije, isplatili vlasniku Globus auta 2008. godine".

Uprkos tim ogromnim subvencijama, vlasnik Globus auta nikada nije otvorio pogon s novom tehnologijom u Debeljači, u kojem je na osnovu ugovora trebalo da proizvodi najmanje 2.000 skutera i 500 elektromobila godišnje, niti je zaposlio 60 radnika, na šta ga je obavezao ugovor jer je novac primio u tri rate, stoji u saopštenju.

Novosadski odbor SNS dodaje da "dokaze o prevari svako može videti na sajtu Agencije za privredne registre (matični broj Globus auta u stečaju je 17557084), u dokumentu kojim se traži uvođenje stečaja u tom preduzeću".

Razlog za sumnju da su Pajtić i Petrović učestvovali u toj prevari, podnosilac prijave vidi u tome da njih dvojica nikad nisu podneli krivičnu prijavu protiv vlasnika Globus auta zbog prevare.

U saopštenju se navodi i to da, do podnošenja krivične prijave iz Debeljače, nijedno tužilaštvo nije reagovalo na objavljene podatke o nestanku 633.394 evra, kao ni povodom javnih izjava vlasnika Globus auta da su ga Pajtić i Petrović prevarili.

U krivičnoj prijavi, podnetoj Tužilaštvu u Pančevu, priložen je i "dokument iz kojeg se vidi da su Pajtić i Petrović omogućili vlasniku Globus auta u stečaju da svoj dug za subvenciju, od 633.394 evra, umanji za svih 138.087 evra, zato što je Direkciji za robne rezerve isporučio jedan elektromobilčić i dva turistička vozića".

Za tu isporuku, kako se dodaje, Pokrajina je otpisala dva puta po 53.100 evra, "iako bi i petostruko niža cena za te voziće bila preterana".

Jedan od tih vozića, koji je odbačen godinama stajao na placu rekreacionog centra u Kovačici, sklonjen je neposredno nakon što je podneta krivična prijava protiv Pajtića i Petrovića, "što izaziva sumnju da prijavljeni, ili neko ko se sa njima povezan, sklanjaju dokaze", navode u novosadskom odboru SNS i podsećaju da u toj stranci učestalo ukazuju na primere korupcije u Novom Sadu i Vojvodini, dok pravo da hapse imaju isključivo organi gonjenja, pravo da optužuju imaju tužilaštva, a sudovi da sude.

DS: Pišu molbe Vučiću da organizuje miting samopodrške i saopštavaju vesti iz tužilaštva

Novosadski odbor Demokratske stranke ocenio je danas da Gradski odbor SNS-a ima "dve aktivnosti" - molbe Aleksandru Vučiću da organizuje miting samopodrške i saopštavanje vesti iz tužilaštva, "u kom preko svojih aktivista" podnosi krivične prijave protiv predsednika DS-a Bojana Pajtića.

Demokrate smatraju da je neuobičajeno da Gradski odbor bilo koje stranke saopštava vesti iz tužilaštva, te da je nejasno "zbog čega je SNS podnela krivičnu prijavu kada sama donosi presude za besmislene optužbe", i najavljuju da će zbog toga podneti tužbu.

Gradski odbor DS-a traži od naprednjaka da, "kada već imaju informacije iz tužilaštva", saopšte građanima dokle je stigla istraga u slučaju protiv Maje Gojković.

"Četiri miliona evra već skinuto sa računa Novog Sada, a Vrhovni kasacioni sud je u svojoj presudi upravo nju optužio da je svesno nanela tu štetu Gradu", navode iz DS-a.

Pavlov: Napadi na Pajtića pravno neutemeljeni 

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov izjavio je danas da su napadi na predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića pravno neutemeljeni, da nanose štetu pokrajinskim institucijama i da su motivisani isključivo time što je on i lider najveće opozicione stranke.

"Banalni napadi na predsednika Pokrajinske vlade AP Vojvodine, pokušajima da se kriminalizuje rad pokrajinskih sekretarijata, ne samo da nanose institucionalnu štetu, već su i pravno neutemeljeni", naveo je Pavlov u pisanoj izjavi, povodom navoda novosadskog odbora SNS-a o tome da je protiv Pajtića podneta krivična prijava zbog prevare.

 

Pavlov napominje da svaki sekretar u Pokrajinskoj vladi s punom odgovornošću vodi svoj resor, sprovodi konkurse i brine o zakonitosti rada.

Zbog, kako je naveo Pavlov, "učestalosti insinuacija o radu Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj", on je zamolio političke činioce da dozvole da institucionalni deo posla obavljaju nadležni organi.

Takođe ih moli da sagledaju i sve moguće "štete koje nanose radnim procesima i institucijama, napadajući političke oponente, čak i kada je to potpuno pravno neutemeljeno, kao u slučaju napada na predsednika Pokrajinske vlade za ugovore Sekretarijata".

Pavlov napominje da SNS, kao i svi građani, može da dobije sve informacije o radu i projektima odgovornih lica Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i dodaje da nije posao predsednika pokrajinske vlade da nadzire postupke konkursa, niti da odobrava finansijska sredstva na konkursima, kao ni da realizuje projekte sekretarijata.

"Očigledno je da su napadi na Bojana Pajtića motivisani isključivo time što je on predsednik i najveće opozicione partije u Srbiji", istakao je Pavlov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.