SKANDAL U SKUPŠTINI ZBOG DOSIJEA Šabić pokrenuo postupak: Sekretarka da podnese ostavku

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U SKUPŠTINI ZBOG DOSIJEA Šabić pokrenuo postupak: Sekretarka da podnese ostavku

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić pokrenuo je juče postupak nadzora u Skupštini Srbije zbog sumnji da su dosijei zaposlenih u parlamentu nezakonito kopirani i iznošeni.

„Blic“ je, naime, pre tri dana objavio da je generalna sekretarka parlamenta Svetislava Bulajić pokrenula postupak za smenu načelnika Odeljenja za poslove poslaničkih grupa nakon što je upozorio da su dosijei zaposlenih nezakonito kopirani i izneti iz parlamenta.

Istovremeno, kod predsednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupštine Maje Gojković stigla je anonimna prijava protiv Bulajićeve, a koja će, kako je rekla, biti prosleđena inspekciji rada i Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim nadležnim organima.

Komentarišući prijavu koja mu je stigla, Šabić za „Blic“ objašnjava da ju je potpisalo više zaposlenih u Skupštini i konkretizuje da se molba odnosi na to da se provere navodi i spreči nezakonito prikupljanje, obrađivanje i upotreba ličnih podataka iz personalnih dosijea.

- Više radnika je potpisalo ovu molbu, naložio sam pokretanje postupka nadzora i javnost će biti obaveštena o rezultatima. U ovom trenutku ne mogu ništa više da kažem. A ako bi se ispostavilo da su navodi tačni, u tom slučaju bi se radilo ne samo o više prekršaja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nego i o krivičnom delu, kršenju člana 146. Krivičnog zakonika - kaže Šabić.

Kako su u pitanju ozbiljne optužbe, reagovala je i predsednica parlamenta Gojković, koja za „Blic“ kaže da je do nje stigla prijava, ali anonimna, o mobingu, ali i da je Agencija za borbu protiv korupcije tražila da dostavi neke podatke o Bulajićevoj.

- Dobila sam anonimnu prijavu sa navodima o protivzakonitom postupanju i mobingu Bulajićeve, koja je upućena i na adrese državnih organa koji su za to nadležni i očekujem od njih da me obaveste šta su preduzeli i utvrdili. Od mene je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila da dostavim određene podatke o Bulajićevoj, na dopis Agencije sam odgovorila i sad je na Agenciji da da svoj sud o tome - rekla je Gojkovićeva.

Osim ove anonimne prijave, kako kaže, niko joj se nije imenom i prezimenom obratio.

- Jedino su mi se obratili zamenici generalnog sekretara Branko Marinković i Srđan Smiljanić, koji su se požalili da je generalna sekretarka pokušala da ih iseli iz kancelarija, i ja sam to zaustavila. Posao generalnog sekretara je jasno definisan, a svako treba da radi u skladu sa propisanim pravilima. Najvažnije mi je da zaštitim ugled institucije kakva je Narodna skupština - poručila je ona.

Bulajićeva juče nije odgovarala na pozive „Blica“.

Šta je sve Bulajićeva radila

Bulajićevu su zaposleni, prema pisanju medija, optuživali da kupuje skupoceni nameštaj za svoj kabinet bez javne nabavke, da je samu sebe slala na službena putovanja i potpisivala dnevnice, upisivala sebi prekovremene sate. Takođe, „Blic“ je pisao i da je pokušala i svoje zamenike Branka Marinkovića i Srđana Smiljanića da iseli iz njihovih kabineta, ali i da nije uspela jer su se oni protivili, a obezbeđenje nije htelo da asistira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.