Izvor: B92, 11.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Korupcija veliki problem Srbije

Beograd -- Funkcioner Saveta Evrope Žan-Luj Loran kaže da je SE zadovoljan napretkom Srbije poslednjih meseci, ali upozorava da još treba raditi u borbi protiv korupcije.

Generalni direktor za demokratiju i politička pitanja SE Žan-Luj Loran, koji predvodi delegaciju Monitoring misije Komiteta ministara SE, rekao je da je rano za zaključke misije koji će biti predati Komitetu ministara i objavljeni krajem ove ili početkom sledeće godine.

Loran je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svrha misije "procena napretka i ispunjenja obaveza preuzetih pri ulasku u SE, i da se vidi u kojim oblastima SE može da obezbedi podršku, pomoć i saradnju za dalje ubrzanje procesa demokratizacije i sprovođenja vladavine zakona u Srbiji".

Delegacija Monitoring misije Komiteta ministara SE susrela se s predstavnicima ministarstava policije, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, zamenikom premijera za evropske integracije, savetnicima predsednika Srbije, najvišim predstavnicima pravosuđa, manjina, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Loran je objasnio da je misija deo regularne procedure monitoringa, pod autoritetom Komiteta ministara, o kojoj je odlučeno kada je Srbija ušla u SE.

Prema njegovim rečima, osnovna tema razgovora bila su pitanja važna za razvoj demokratskih institucija i vladavinu zakona.

Razgovaralo se i o borbi protiv korupcije, rekao je Loran, navodeći da je ona ne samo u SE, nego i u EU, "identifikovana kao velik problem" u Srbiji i kako se norme i konvencije, kao i preporuke SE u tom domenu, mogu poboljšati.

"Srbiji je dato 25 preporuka, od kojih je više od pola ispunjeno, a da treba raditi i na ostalima", naveo je Loran.

On je rekao da je s ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem razgovorano o Zakonu o lokalnoj samoupravi, mogućoj reformi izbornog sistema, o kapacitetima Saveta za južnu Srbiju i merama koje se mogu preduzeti za poboljšanje situacije u tom regionu, posebno za ekonomski razvoj.

S predstavncima Ministarstva pravde i predstavnicima pravosuđa razgovarano je o zakonima o reformama pravosudnog sistema koji će biti usvojeni u parlamentu u predstojećim nedeljama, rekao je Loran.

Šef delegacije SE rekao je da je u Ministarstvu spoljnih poslova razgovarano o "opštim pitanjima odnosa Srbije i SE".

Delegacija bi danas trebalo da razgovara s ministrom rada i socijalne politike i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i sa članovima Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE.

Urstad: Saradnja s Hagom i borba protiv korupcije

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad ocenio je da je za razvoj demokratije u našoj zemlji najvažnije da Vlada bude stabilna, da se okonča saradnja sa Haškim tribunalom i da počne sa radom telo za borbu protiv korupcije.

"Kada bismo imali stabilnu vladu i stabilan sistem tokom celog parlamentarnog mandata, to bi bilo najvažnije za brz razvoj Srbije", rekao je Urstad za RTS.

On smatra da je s tim u vezi važno generalno unaprediti finansijski uvid, da "treba pratiti mere protiv korupcije", ocenivši da centralno telo za borbu protiv korupcije ne funkcioniše.

Urstad je ukazao da je potrebno da se "haško pitanje" završi, da se uradi ono sto je potrebno i da se uhapse dva preostala begunca i pošalju u Hag.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Loran: Srbija slaba u borbi protiv korupcije

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 22:37

Funkcioner Saveta Evrope Žan-Luj Loran kaže da je SE zadovoljan napretkom Srbije poslednjih meseci, ali upozorava da još treba raditi u borbi protiv korupcije...Generalni direktor za demokratiju i politička pitanja SE Žan-Luj Loran, koji predvodi delegaciju Monitoring misije Komiteta ministara SE,...

Nastavak na Blic...

ISPUNJENA VEĆINA OBAVEZA

Izvor: Kurir, 11.Nov.2008

BEOGRAD, 11. novembar 2008. (FoNet) - Srbija je ispunila većinu obaveza koje je preuzela kada je postala članica Saveta Evrope, ali problemi postoje u primeni ratifikovanih konvencija i usvojenih zakona, izjavio je šef monitoring misije ministarskog komiteta ministara SE Žan Lui Loran. "Srbija je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.