Izvor: B92, 26.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB: Svi na svojim pozicijama

Beograd -- Savet bezbednosti UN razmatrao je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara o radu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Glavna tema sednice bila je rekonfiguracija UNMIK-a, o čemu su, kao i do sada, mišljenja ostala podeljena. Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da rekonfiguracija ne sme da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun odlučio je da nastavi proces rekonfiguracije UNMIK-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto ta misija, kako je ocenio, mora da se prilagodi novoj realnosti na terenu.

Rekonfiguracija podrazumeva saradnju sa Evropskom unijom, koja treba, preko misije EULEKS, da preuzme određenu ulogu na Kosovu, iako oko toga postoji saglasnost u Savetu bezbednosti.

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je rekao da su se okolnosti na Kosovu promenile i da UNMIK, u stvarnosti, ne može više da donosi i sprovodi odluke.

"Kao posledica različitih politika koje vode srpska i albanska zajednica na Kosovu, prostor u kojima UNMIK može da radi je promenjen. Od stupanja na snagu Kosovskog ustava, moja ovlašćenja pod rezolucijom 1244 praktično je nemoguće primeniti", naveo je Zanijer.

Ministar Jeremić, koji je prošle nedelje uputio generalnom sekretaru UN najoštriji prigovor Srbije zbog početka rekonfiguracije misije UN na Kosovu bez saglasnosti Beograda, još jednom je podsetio generalnog sekretara da je bez pristanka SB UN i direktno se suprostavljajući volji Srbije dao instrukcije svom predstavniku da rekonfiguriše UNMIK.

Ipak, Jeremić je naveo da je Srbija spremna da sarađuje po ovom pitanju, ako nije narušen njen suverenitet i teritorijalni integritet.

"Mi nameravamo samo da pričamo sa Generalnim sekretarom, njegovim ljudima i sa njegovim specijalnim izaslanikom o rekonfiguraciji UNMIK-a", objasnio je Jeremić.

Na sednici su i članice Saveta bezbednosti ostale na svojim starim pozicijama.

Ruski ambasador Čurkin ponovio je stav Moskve da je generalni sekretar prekoračio ovlašćenja kada je bez odobrenja SB krenuo na rekonfiguraciju UNMIK-a a takođe je izrazio zabrinutost zbog pokušaja da se postojeće međunorodno prisustvo na Kosovu sruši pod izgovorom da ono ne odgovara izmenjenoj realnosti.

"Mi potvrđujemo naše stavove da je rekonfiguracija UNMIK-a nezamisliva bez odluke Saveta bezbednosti. U ovoj situaciji, Generalni sekretar je prekoračio svoja prava ulazeći u nadležnost Saveta. Rusija je zabrinuta pokušajem da se naruši međunarodna misija na Kosovu koju je odobrio Savet Bezbednosti pod izgovorom da ne može da odgovori realnosti na terenu", kazao je Čurkin.

S druge strane, američki ambasador Zalmaj Kalilzad pozdravio je rekonfiguraciju i ocenio da UNMIK mora da se prilagodi novoj realnosti, nastaloj nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sednici je u okviru UNMIK-a prisustvovao i novoimenovani ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni koji je ocenio da će raspoređivanje misije EU na celoj teritoriji Kosova "doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu".

Sa svoje strane, Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova, navodi da je Kosovo sada nezavisno i da nema povratka nazad.

"Mi želimo ovom prilikom da istaknemo da smo spremni započnemo pregovore sa Beogradom kao dve nezavisne i suverene države, jer je to u obostranom interesu. Ali, dodajem da mi nećemo više voditi pregovore o statusu Kosova, jer su oni okončani zauvek. Kosovo je nezavisna država koju je priznalo 43 zemlje sa indicijom da se taj broj uskoro poveća", kaže Hiseni.

Zanijer je rekao da se nada da će doći do konstruktivnog dijaloga sa Beogradom i Prištinom o relevantnim pitanjima i naveo da o daljoj budućnost UNMIK-a ne odlučuje on, već Savet bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.