SAD pozdravljaju ulogu Beograda u BiH

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozdravljaju ulogu Beograda u BiH

SAD podržavaju Dejtonski sporazum i pozdravljaju konstruktivnu ulogu Beograda u procesu reformi u BiH, izjavio je danas pomoćnik američkog drzavnog sekretara Filip Gordon.

U intervjuu agenciji Beta tokom posete Beogradu, Gordon je rekao da je BiH "kritično", i jedno od najtežih pitanja u regionu, zbog čega su SAD i Evropska unija (EU) prošle godine pojačali aktivnosti u ohrabrivanju bosanskih lidera da sprovedu reforme neophodne za evroatlantske integracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Gordon je ocenio da su rezolucije Skupštine Srbije o Srebrenici i podrška Beograda teritorijalnom integritetu BiH "konstruktivni koraci u regionalnoj saradnji", kao i da sastanci predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, predstavljaju pozitivnu regionalnu dinamiku u prevazilaženju sporova i rivaliteta iz

prošlosti.

"Iskreno, nismo zadovoljni stepenom napretka koji je Bosna napravila proteklih godina u smislu da nastavlja da se razvija kao funkcionalna država na putu ka članstvu u evroatlantskim institucijama", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za odnose s Evropom i Evroazijom.

Prema njegovim rečima, želja EU i SAD da BiH napreduje u evrointegracijama razlog je i zašto je prošlog meseca na ministarskom sastanku NATO u Talinu podržan zahtev da Sarajevo dobije Akcioni plan za članstvo.

"Ali takodje smo stavili do znanja da to zahteva odredjene reforme i napore s njihove strane", dodao je američki zvaničnik.

On je naveo da su poslednjih meseci i godina lideri u BiH isuviše preokupirani partijskim ili entitetskim interesima umesto interesima celovite BiH.



"Mi podržavamo Dejtonski sporazum i ne pokušavamo da nametnemo novi ustav ili novu unutrašnju strukturu zemlje", rekao je Gordon dodajući da je potrebno da se BiH vidi kao funkcionalna zemlja u kojoj postoji vladavina zakona.


Navodeći da je u BiH najteža situacija u regionu, on je naveo da i za Sarajevo važe isti uslovi kao i za ostale zemlje regiona na putu u EU - demokratija, vladavina prava, tržišna ekonomija i borba protiv korupcije.

Gordon je rekao da SAD saradjuju sa Beogradom u nastojanju da lideri BiH "urade ono što je potrebno" i da su "zahvalne Srbiji zbog njene saradnje u tim pitanjima".

Povodom učestalih sastanaka predsednika Hrvatske i Srbije, Gordon je ocenio da je "to deo veoma pozitivne regionalne dinamike da se prevazidju neki od sporova, napetosti i rivaliteta iz prošlosti i da se sve ove zemlje postave na put ka demokratiji i stabilnosti".

"Dolazak Josipovića (u Srbiju) i nekoliko sastanaka s predsednikom Tadićem su primeri pomirenja i saradnje koji su apsolutno neophodni. To je veoma pozitivno. Mi to snažno podržavamo. I to je put koji predstoji ovom regionu", rekao je Gordon u intervjuu agenciji Beta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.