Izvor: B92, 28.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podržala odluku Vlade Crne Gore

Podgorica -- Američka državna serketarka Kondoliza Rajs podržala je odluku crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosova, javili su podgorički mediji.

U pismu, koje je ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur predao ministru inostranih poslova Crne Gore Milanu Roćenu, Rajsova je prenela uverenja da će crnogorska odluka služiti kao primer drugim zemljama.

U saopštenju crnogorske vlade se navodi da je Rajsova izrazila podršku za odluku o priznanju Kosova i istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da takva odluka "potvrđuje viziju i posvećenost crnogorske vlade da podstakne region, kao deo jedinstvene Evrope koja počiva na slobodi i miru, ka stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti".

Navodi se i da su Roćen i Mur razgovarali i o konkretnim pitanjima unapređenja saradnje Crne Gore i SAD.

Poslanici SNS-a bojkotuju rad parlamenta

Glavni odbor Srpske narodne stranke odlučio je da poslanici te partije bojkotuju rad crnogorske skupštine do narednih parlamentarnih izbora.

Pored devet poslanika SNS-a, rad skupštine će bojkotovati i tri predstavnika partija koje zajedno sa SNS-om čine najbrojniju opozicionu grupaciju u crnogorskoj skupštini, rekao je agenciji Beta portparol SNS-a Dobrilo Dedeić.

On je naglasio da skupštinu napušta 12 poslanika koalicije Srpska lista i poslanik Demokratske srpske stranke.

Prema njegovim rečima, bojkot skupštine je reakcija na odbijanje vlasti da ispuni zahteve opozicije o poništenju odluke o priznanju Kosova, raspisivanju referenduma o toj odluci ili vanrednih parlamentarni izbora.

On je ponovio da je odluka o priznanju Kosova "doneta protiv volje većine građana" i dodao da "vlast snosi punu odgovornost za funkcionisanje institucija sistema i novonastalu političku krizu, najozbiljniju u poslednjih nekoliko godina".

Glavni odbor SNS-a pozvao je Socijalističku narodnu partiju i Pokret za promjene da napuste skupštinu.

Dedeić je kazao da je SNS "pripremila paket mera vaninstitucionalne i vanparlamentarne borbe" i dodao da će te mere biti predstavljene javnosti posle odgovora SNP-a i PZP-a na poziv da se pridruže bojkotu skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.