SAD najavljuju dalje udare na Jemen

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2024, 14:03

SAD najavljuju dalje udare na Jemen

Razarač USS Karni ispalio je krstareće rakete Tomahavk na radarsku stanicu Huti u Jemenu, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM), potvrđujući izveštaje u medijima.
Udari su se dogodili u 3:45 po lokalnom vremenu i bili su „naredna akcija“ bombardovanja SAD i Velike Britanije prethodne noći. Jemenska TV stanica Al-Masirah rekla je da su projektili gađali glavni grad Sanu. SAD i Britanija su ranije izvele „odbrambene” vazdušne napade i lansirale krstareće rakete na Jemen sa ciljem da odvrate Hute – šiitsku islamističku grupu koja kontroliše deo zemlje, uključujući Sanu i ključni lučki grad Hodejdu – od ometanja brodogradnje u vitalni plovni put Crvenog mora. Huti su obećali solidarnost sa Palestincima i obećali da neće prestati sa napadima na trgovačke brodove dok Izrael ne okonča svoj rat sa Hamasom, koji je izbio 7. oktobra. Vojni vođa Hutija Mahdi al-Mašat ponovio je u petak da će grupa nastaviti da napada brodove povezane sa Izraelom "sve dok se izraelska agresija na Palestince ne završi". Huti su ispalili najmanje jednu balističku raketu u Crveno more od početnog napada SAD i Velike Britanije, navodi Vašington. U saopštenju objavljenom u četvrtak, Bajden je obećao da će odobriti "dalje mere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine" ako bude potrebno. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.