SAD i EU uvele nove sankcije Belorusiji

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2021, 08:27

SAD i EU uvele nove sankcije Belorusiji

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvele nove restriktivne mere protiv beloruskih građana i organizacija. Prema Ministarstvu finansija SAD-a, sankcije će uticati na 16 pojedinaca, kao i na KGB Belorusije, Glavnu direkciju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije, Unutrašnje snage Ministarstva unutrašnjih poslova, Upravu za unutrašnje poslove i druge organizacije, prenose RIA Novosti. Pored toga, sankcije su uvedene ministru odbrane Viktoru Hrenjinu, komandantu Oružanih snaga Igoru Golubu, portparolu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, Natalji Ejsmont, predsedniku Gornjeg doma Belorusije Natalji Kočanovoj, komandantu specijalne jedinice KGB-a Belorusije „Alfa“ Sergeju Zubkovu, šefu minske policije Mihailu Gribu, zameniku ministra pravde Belorusije Sergeju Kalinovskom, generalnom tužiocu Andreju Šedu i drugim licima. Na sankcionom spisku Brisela nalazi se 78 pojedinaca i osam organizacija. Mere su stupile na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku Evropske unije. Svima njima će se zamrznuti imovina u EU i zabraniti putovanje u Evropsku uniju. Ovaj paket sankcija tiče se kako na one umešane, prema EU, u incident sa sletanjem aviona "Rajanera" u Minsku 23. maja, tako i na one koji se u Evropskoj uniji smatraju odgovornim za navodna kršenja ljudskih prava tokom protesta u Belorusiji. Ukupno su do sada bila tri paketa sankcija uvedena za 166 beloruskih državljana, uključujući Aleksandra Lukašenka i 15 organizacija. EU takođe trenutno priprema sektorske ekonomske sankcije protiv Minska, što bi moglo uticati na preradu nafte i drvnu industriju u zemlji. Vreme uvođenja ovih restriktivnih mera još nije određeno, a prema izveštajima medija, one bi se mogle uvesti u avgustu ili septembru. „Jedinstveni smo u pozivu režimu (predsednika Aleksandra Lukašenka) da u potpunosti sarađuju u međunarodnoj istrazi događaja od 23. Maja, da odmah oslobodi sve političke zatvorenike, da sprovedu sve preporuke nezavisne ekspertske misije Moskovskog mehanizma OEBS i da počne sveobuhvatni politički dijalog s predstavnicima demokratske opozicije i civilnog društva pod okriljem OEBS“, navodi se u zajedničkom SAD i EU. Ranije danas, kako je preneo TASS, Srbija je takođe pristala da uvede vazdušnu blokadu Belorusiji.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija o sankcijama Belorusiji: Mi smo saveznici, saveznici se ne izdaju

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2021

Moskva će podržati Minsk nakon što je Evropska unija uvela nove sankcije protiv Belorusije, rekao je ruski ambasador u Belorusiji Jevgenij Lukjanov za RIA Novosti. „Nećemo napustiti Belorusiju“, naglasio je diplomata. Dodao je da će Moskva podržavati Minsk „do najkritičnijih okolnosti“. "Mi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.