SAD donirale Srbiji 800 miliona dolara

Izvor: S media, 31.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD donirale Srbiji 800 miliona dolara

SAD su u Srbiju investirale više od 800 miliona dolara, saopšila ambasadorka Meri Vorlik. Cilj pomoći je bio da se sprovedu demokratske reforme.

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik kaže da su SAD investirale više od 800 miliona dolara u Srbiji u poslednjih deset godina kroz programe razvojne pomoći.

Vorlik je kazala da je oko 663 miliona dolara dodeljeno kroz programe za ekonomski rast i unapređenje upravljanja Američke agencije za međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << razvoj, koja obeležava 10 godina rada u Srbiji i 50 godina rada u svetu.

"Cilj pomoći bio je da se pomognu i promovišu reforme, posebno one koje će omogućiti Srbiji da postane član Evropske unije. Verujemo da je napravljen značajan napredak", istakla je ambasadorka.

Prema njenim rečima, konkretnu pomoć SAD su u Srbiji pružile podrškom donošenju velikog broja zakona važnih za proces reformi i stvaranje zakonskog okvira i poslovnog ambijenta presudnog za privlačenje investicija u Srbiju.

Srbija i SAD proslavile 130 godina prijateljstva

Incident u Skupštini: Radikali protiv Vorlikove (VIDEO + FOTO)

Vorlik: Vremena za podele prošla

Kako je dodala, USAID je pomogao velikom broju kompanija iz Srbije da bolje nastupa na tržištu, a postoji i bliska saradnja sa velikim brojem lokanih samouprava na razvoju kapaciteta za privlačenje investicija.

Ambasadorka je istakla i da je USAID pomogao pri osnivanju Oportjuniti banke u Srbiji, koja je od 2005. godine do sada odobrila oko 125 miliona evra kredita preduzetnicima, izbeglicama, interno raseljenim licima kojima je bio potreban kapital za početak poslovanja.



"Zadovoljni smo što smo mogli da pružimo pomoć Srbiji kroz USAID, Ministarstvo pravde i program pomoći izbeglicima u proteklih 10 godina. SAD želi da nastavi saradnju i pomogne Srbiji da se izbori sa izazovima, poboljša konkurentnost, privuče investicije i završi neopohodne reforme kako bi napredovala ka članstvu u EU", istakla je američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik.


Direktorka USAID-a u Srbiji Suzan Fric istakla je da je za 10 godina rada te agencije u Srbiji polovina pomoći bila namenjenja programima ekonomskog razvoja, a druga polovina reformama pravosudja i zakonskog okvira.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.