Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Trajno i održivo za Kosovo

Vašington, Brisel -- "SAD nastoje da uvaže zabrinutost Rusije i Srbije, ali je vreme da se za Kosovo pronađe trajno i održivo rešenje", kažu u SAD.

"Mi sada pokušavamo da uvažimo zabrinutost Rusije, kao i vlade Srbije, ali je vreme da se pokuša da se sačini rešenje koje će, vremenom, biti održivo", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak na sinoćnoj konferenciji za novinare čiji je transkript objavljen na sajtu Stejt departmenta.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prokomentariše jučerašnju izjavu zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Vladimira Titova da rezolucija o Kosovu, zasnovana na predlogu Martija Ahtisarija, neće proći u Savetu bezbednosti UN, Mekormak je rekao da nigde nije pročitao da će Rusija uložiti veto.

"On (Titov) nije rekao da će uložiti veto. Ruska vlada je izrazila realnu rezervu prema Ahtisarijevom planu i svi to znaju.... Mi, kao i svi ostali u Savetu bezbednosti UN, radimo na tome da njihovu zabrinutost uzmemo u obzir", dodao je.

Prema njegovim rečima, deo toga je i odlazak misije Saveta bezbednosti UN na Kosovo, na predlog Rusije.

"Ali, pitanje Kosova nije rešeno već izvesno vreme, zbog specifične prirode politike na Balkanu i tamošnje istorije... To je po sebi nestabilno rešenje i ono što Ahtisari i oni koje rade sa njim u Kontakt grupi pokušavaju jeste da pronađu put ka održivom političkom rešenju koje će, iako možda neće usrećiti sve strane, biti održivo", naveo je.

Mekormak je istakao da su SAD i "ostali u Savetu bezbednosti i Kontakt grupi" uvereni da sadašnja situacija na Kosovu nije održiva i da je potrebno da se vremenom dođe do nekog rešenja.

Najavio je takođe da će se američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim na neformalnom sastanku ministara odbrane NATO i Rusije, u četvrtak u Oslu, gde će Kosovo biti jedna od tema.

Erdman: Ministri NATO-a o Kosovu

Šefovi diplomatija NATO-a u petak u Oslu razmenjuju mišljenja i daju podršku rešavanju statusa Kosova u SB UN.

Trupe NATO-a ostaće na Kosovu da bi zajamčile bezbednost i sprovođenje rešenja za status, izjavio je u Briselu pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Martin Erdman, koji je rekao da će ministri članica NATO-a u Oslu o Kosovu razgovarati s ruskim ministrom Sergejem Lavrovim, na sastanku Saveta za saradnju NATO-Rusija.

Erdman je saopštio da će danas generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer u Briselu razgovarati sa ambasadorima članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čija delegacija, posle susreta i s čelnicima Evropske unije, u iduća dva dana treba da poseti Beograd i Kosovo.

Erdman je dodao da NATO nema nikakvu političku ulogu u nalaženju formule za položaj Kosova i da zato i ne može da daje bilo kakvu ocenu o nagoveštajima nekih članica NATO-a da bi nezavisnost Kosova mogla biti jednostrano priznata ako rešenje ne bude usvojeno u SB UN.

Izvori u sedištu NATO-a, koji su želeli da ostanu anonimni, novinarima su preneli da članice NATO-a podržavaju napore i plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, ali da traže da se rešenje za status Kosova nađe rezolucijom SB UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.