Izvor: Blic, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružica Đinđić: Ako mi ponude biću premijer

Ružica Đinđić: Ako mi ponude biću premijer

Verujem da će Demokratska stranka na izborima osvojiti najveći broj glasova i da će biti u prilici da imenuje mandatara za sastav nove vlade. Ukoliko mi stranački vrh ponudi mesto mandatara, prihvatiću ga, kaže za 'Blic' Ružica Đinđić, član Predsedništva DS.

Ona ističe da je i prvo mesto na izbornoj listi DS prihvatila jer želi da pojača izbornu kampanju stranke. Kako kaže, DS može da dovrši reforme i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << demokratizaciju Srbije koju je njen muž Zoran Đinđić započeo.

Naglašavajući da je ipak suviše rano razgovarati o premijerskim funkcijama, Ružica Đinđić ističe da je najvažnije pitanje u kom smeru će Srbija krenuti nakon izbora, odnosno da li će pobediti demokratski ili radikalski blok.

- DS će uskoro, na sednici Glavnog odbora, doneti odluku ko će biti naš kandidat za premijera i ko će koju poziciju nakon izbora zauzeti, a nije bitno da li će kandidat za premijera biti žena ili muškarac. U ovom trenutku najbitnije je za koju opciju će se Srbija opredeliti - istakla je u izjavi za 'Blic' Ružica Đinđić.

Ona je juče, učestvujući na obeležavanju 16. novembra, Dana tolerancije, koji je organizovao DS, izjavila da kao premijer Srbije ne bi 'ništa menjala od onoga što je njen muž Zoran Đinđić postavio kao svoju vladu'.

Na pitanje kako vidi saradnju DS sa DSS i njenim predsednikom Vojislavom Koštunicom, Ružica Đinđić je rekla da su DS i DSS dve najveće stranke, ali da bi sačekala izborne rezultate jer su oni, kako je navela, jedina mera na koji način je moguće pregovarati.

'Jedino su temeljne vrednosti nešto što može da nas poveže. Saradnja je moguća ako se taksativno dogovorimo da će to biti principijelna politika u kojoj se obavezuje i jedna i druga stranka da će je slediti u naredne četiri godine', rekla je Ružica Đinđić.

Ona nije isključila ni mogućnost saradnje sa LDP Čedomira Jovanovića.

'Što da ne i sa Čedom ukoliko deli iste demokratske vrednosti, nesumnjivo da ih zagovara. Vrednosti su jedna lestvica koja može da poveže ponekad i naočigled suprotstavljene pozicije i blokove', rekla je Ružica Đinđić i dodala da sa radikalima i socijalistima nikada ne bi sarađivala.

Kao ozbiljan problem u Srbiji Ružica Đinđić označava nezainteresovanost građana za aktuelno političko dešavanje.

- Očigledno je energija kod mladih splasnula s razlogom, jer ih ovdašnja vlada nije uverila u to da dovoljno brine ni o mladim ni o starim građanima Srbije - rekla je ona.

Lider LDP Čedomir Jovanović u izjavi za 'Blic' takođe je najavio postizbornu saradnju sa demokratama, ali i pojasnio pod kojim uslovima.

- Politička budućnost Srbije trebalo bi da zavisi od one politike po kojoj je nekad bio poznat DS i energičnosti i političkih ciljeva LDP, a ne od dogovora Tadića i Koštunice - kaže Jovanović.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić juče nije želeo da licitira imenima kandidata za budućeg premijera, ali je dodao da će DS 'veoma pažljivo o tome razmišljati'.

Ljiljana Begenišić DS skuplja potpise za izbore

Predsednik DS Boris Tadić, potpredsednik Dragan Šutanovac i Ružica Đinđić podržali su juče svojim potpisom izbornu listu te stranke u beogradskom odboru na Zvezdari. Tadić je je naglasio da su na izbornoj listi DS zastupljene skoro sve nacionalne zajednice u Srbiji, ističući da je prirodno da DS ponudi svoje kapacitete da predstavnici nacionalnih manjina uđu u parlament. Tadić je rekao da je na izbornoj listi DS zastupljeno 98 odsto nacionalnih zajednica u Srbiji, kao i predstavnici nacionalnih saveta. DSS pozdravlja predloge kandidata

Demokratska stranka Srbije prva je ove nedelje saopštila da je njihov kandidat za premijera lider stranke Vojislav Koštunica. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je juče da je ova stranka odlučila da on bude kandidat za premijera Srbije.

Reagujući na najave iz DS i SRS o mogućim kandidatima za premijera, portparol DSS Andreja Mladenović rekao je juče da je veoma dobro što su nakon njegove stranke i SRS i DS naznačili ko će biti njihovi kandidati za premijera.

'To će omogućiti da stranke vode afirmativnu kampanju i da svi kandidati izađu sa svojim programima i idejama kako će nakon izbora voditi državu. Tako može doći do sučeljavanja kandidata na njihovim programskim rešenjima i viđenjem kako će Srbija izgledati', rekao je Mladenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.