Ruska pozicija ni slična zapadnoj

Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruska pozicija ni slična zapadnoj"

Sergej Lavrov (FoNet, arhiva)

Moskva -- Sergaj Lavrov izjavio da su zapadne zemlje spremne da daju Kosovu nezavisnost, čak i ako to bude suprotno međunarodnom pravu.

Sjedinjene Američke Države i nekoliko evropskih zemalja naumile su da daju nezavisnost Kosovu po svaku cenu, čak i po cenu kršenja međunarodnog prava, i tu sa Rusijom ne može biti sličnih pozicija, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naši zapadni partneri, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega SAD i nekoliko evropskih zemalja, naumili su da daju nezavisnost Kosovu po svaku cenu, čak po cenu kršenja međunarodnog prava", kazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da su najteži pregovori u 2007. godini vođeni o Kosovu i Metohiji, gde "nema nikakvih sličnosti u polaznim pozicijama", za razliku od pregovora o "iranskom nuklearnom programu", gde se konačni cilj podudara - obezbeđenje očuvanja neširenja oružja za masovno uništavanje, ali sa razlikama u taktici, koje se mogu prevazići.

"Ne može biti jednostranih rešenja ni za Kosovo, ni za Iran, ni Liban ili bliskoistočni problem u celini", rekao je ruski ministar, dodajući da "nije uzalud u Povelji UN upisan princip jednoglasnosti stalnih članica Saveta bezbednosti UN".

Lavrov je ranije najavio da bi Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN ukoliko bi bilo predloženo rešenje koje odobrava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Veto je neodvojivi atribut temeljnih principa UN i taj princip nije položen u Povelju uzalud - oni koji su pisali Povelju, shvatali su da bez saglasnosti vodećih država ne mogu da se rešavaju pitanja vezana za stabilnost i bezbednost na međunarodnoj areni", pojasnio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.