Rusija traži deo teritorija na Arktiku

Izvor: Akter, 04.Avg.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija traži deo teritorija na Arktiku

Rusija je Ujedinjenim nacijama predala zahtev za polaganje prava za deo teritorija na Arktiku, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova

U saopštenju se navodi da Rusija traži 1,2 miliona kvadratnih kilometara na  epikontinetalnom delu Arktika.

Rusija, SAD, Kanada Danska, i Norveška pokušavaju da dobiju pravo na delove Arktika, gde se veruje da je smeštena četvrtina neiskorišćene nafte i gasa.

Rusija je 2002. godine bila prva zemlja koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je uputila zahtev za polaganje prava nad delovima Arktika, ali su ga UN odbacile zbog nedovoljno argumenata.

Novi zahtev Rusije sadrži nove podatke i argumente.

Moskva je 2007. godine simbolično zatražila pravo nad delovima Arktika, tako što je iz podmornice na Severnom polu na površinu Sevenog ledenog okeana izbacila kutiju sa ruskom zastavom.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Rusija traži deo teritorija na Arktiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2015

Rusija je Ujedinjenim nacijama predala zahtev za polaganje prava za deo teritorija na Arktiku, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova...U saopštenju se navodi da Rusija traži 1,2 miliona kvadratnih kilometara na epikontinetalnom delu Arktika...Rusija, SAD, Kanada Danska, i Norveška...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.