Rusija se vraća u Parlamentarnu skupštinu SE

Izvor: Akter, 10.Feb.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se vraća u Parlamentarnu skupštinu SE

Ruska parlamentarna delegacija najverovatije će se vratiti u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope u drugoj polovini ove godine, izjavio je ruski poslanik Leonid Slutski

"Možda neko misli da je to utopija, ali mi smatramo da je realno da se naša parlamentarna delegacija u punom kapacitetu vrati u PSSE u drugoj polovini godine", izjavio je potpredsednik šefa ruske delegacije u tom telu.

On je naglasio da je, uprkos sankcijama u PSSE, ruska delegacija intenzivno sarađivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sa drugim poslanicima, delegacijama i političkim grupama u PSSE na bilateralnom nivou, prenosi ruska agencija Tas.

Slutski je rekao da će Rusija pokušati da "prevaziđe rusofobnu atmosferu koja vlada u skupštini SE, kao i da obezbedi ukidanje sankcija njenim poslanicima".

"Ukoliko PSSE ne ukine sankcije našoj delegaciji nećemo se vraćati", izjavio je Slotski.

Ruski poslanik je naglasio da Rusija, bez obzira na status u Parlamentarnoj skupštini, treba da ostane članica SE.

"Veoma je važno da očuvamo istorijske i civilizacijske veze sa Evropom, moramo pažljivo da ratmotrimo situaciju i donesemo pravu odluku", izjavio je Slutski.

Ruska parlamentarna delegacija pri Parlamentarnoj skupštini SE nije učestvovala na januarskom zasedanju u Strazburu.

U aprilu 2014. godine, poslanici 47 zemalja članica PSSE oduzeli su ruskim poslanicima pravo glasa zbog aneksije Krima.

Tada je ruskoj delegaciji suspendovano pravo da učestvuju u radu tela PSSE, kao i da učestvuje u posmatračkim misijama.

Nezadovoljni tretmanom u SE, posebno u PSSE, ruski poslanici odlučili su da zamrznu svoje učešće u radu skupštine. U januaru 2015. godine produžene su sankcije ruskoj delegaciji na još godinu dana.

Na prošlomesečnom zasedanju u Strazburu ruska strana nije podnela zahtev za raspravu o njihovim akreditivima u 2016. godini. Ruska delegacija ostaje pri stavu da se neće uključiti u rad PSSE sve do ukidanja sankcija, prenosi Tas.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.