Rusija se sprema da odgovori na Zakon Magnitskog

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2012, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se sprema da odgovori na Zakon Magnitskog

18.11.2012. -

Donji dom Kongresa SAD odobrio je ukidanje amandmana Džeksona-Venika. Međutim, ujedno je bio usvojen i nacrt zakona o spisku Magnitskog. Taj dokument predviđa uvođenje viznih i finansijskih sankcija protiv građana Rusije, koji su, kako smatraju u SAD-u, krivi za smrt u zatvoru pravnika Sergeja Magnitskog. Ruski MSP je zapretio SAD-u uzvratnim merama.

Rusija je predvidljivo strogo reagovala na usvajanje Akta Magnitskog. Odmah posle glasanja ruski spoljnopolitički >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << resor je dao specijalnu izjavu. U njemu je zakon nazvan novim izdanjem amandmana Džeksona-Venika. Kako se govori u tekstu, Moskva se nada da će američke izvršne vlasti svesne pogubnih posledica, kojima vode akcije protivnika bilateralne saradnje u zakonodavnoj oblasti. Iluzije ne sme da budu: uzvratne mere s naše strane će nastati obavezno, odgovornost za to snose SAD, - izjavio je spoljnopolitički resor.

Amandman Džeksona-Venika za Zakon o trgovini je bio usvojen 1974. godine u vezi sa kršenjima u SSSR-u ljudskih prava na emigraciju. Ta norma je ograničavala trgovinu sa Rusijom. Usvojen nedavno od strane Doma predstavnika akt uvodi režim permanentnih normalniъh trgovinskih odnosa. Međutim, ukidajući jedna ograničenja, Vašington uvodi druga. I to, kongresmeni su u jednom dokumentu ujedinili ono, što nije povezano, - kaže direktor ruskog Instituta strateškog planiranja i prognoziranja Aleksandar Gusev.

- Čini mi se da povezivanje ta dva pitanja nije uredno. Pred nama stave još jedan uslov: rešite pitanje sa ljudima sa spiska, kaznite ih svojom vlašću. Tada ćemo ukinuti amandman. To su dvostruki standardi. Rusija je zemlja, koja će se sama opredeliti kako da reguliše odnose, između ostalog i prema spisku Magnitskog.

Dodata zakonu norma Magnitskog traži da bi u toku 120 dana od njenog stupanja na snagu bio gotov spisak svih ruskih zvaničnika, krivih za predmet pravnika Hermitedž Kepital ili druga kršenja ljudskih prava. Spisak će biti sastavljen na osnovi informacija i iz američkih, i iz russkih nevladinih izvora. S njima će upoređivati imena svih građana Rusije, koji traže vizu za SAD. Svim ličnostima sa tog spiska je zabranjen ulazak na teritoriju SAD ili će biti stornirane već izdate vize. Biće blokirani i njihovi američki računi.

Glavna negativna strana novog zakona se sastoji u tome, što on može da prouzrokuje dugoročnu štetu razvoju odnosa SAD-Rusija, - smatra analitičar fakulteta svetske politike MDU Andrej Sidorov.

- U ovom slučaju je važan stav administracije Obame. Ona je ipak raspoložena za to da ne komplikuje odnose s Rusijom. Ona i bez toga ima mnogo problema. Međutim, negativna pozadina, koju može da stvori Kongres usvajanjem novog zakona, bezuslovno, može da postane dopunska prepreka, ne na glavnom putu razvoja politike administracije prema Rusiji. On može da smanji tempo i intenzitet razvoja naših odnosa.

Ukidanje amandmana Džeksona-Venika i usvajanje zakona Magnitskog podržalo je 365 kongresmena, protiv je bilo 43 glasa, 23 čoveka nije učestvolvalo u glasanju. Sada će senat - gornji dom američkog Kongresa razmatrati taj nacrt zakona. Posle toga će on biti podnet predsedniku SAD. Prema procenama eksperata, dokument će biti usvojen, a zatim potpisan od strane Baraka Obame do kraja 2012. godine.

Izvor: Glas Rusije, foto: Vesti.Ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.