Rusija pozvala Zapad  na uzdržanost oko KiM

Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pozvala Zapad na uzdržanost oko KiM

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je juče poruku svojim zapadnim partnerima da je zvanična Moskva „zabrinuta zakulisnim pripremama da se uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN na Kosovo pošalje misija EU" i pozvalo ih da se uzdrže od „destruktivnih poteza".

„U poslednje vreme procurele su u javnost informacije o zakulisnim aktivnostima zapadnih država, sve do direktnog pritiska na generalnog sekretara UN i na predsedništvo EU, kako bi se organizovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slanje misije EU na Kosovo, uz zaobilaženje SB UN i ojačala vojna komponenta mirovne operacije u pokrajini", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da se „aktivno obrađuju takozvani sumnjičavi u redovima EU u cilju brzog priznavanja Kosova u slučaju da jednostrano proglasi nezavisnost", a da komanda Kfora razrađuje planove za smirivanje srpskog stanovništva koje je protiv nezavisnosti te srpske pokrajine. „Takva dejstva kod nas izazivaju ozbiljnu zabrinutost i zahtevaju adekvatnu reakciju", ističe se u saopštenju MIP Rusije.

Ministarstvo napominje da su mandati međunarodnih snaga na Kosovu bili utvrđeni Rezolucijom 1244 SB UN, da je civilna misija stvorena na osnovu predloga generalnog sekretara UN koji je odobrio Savet bezbednosti.

„Zato svaka izmena karaktera, sastava ili operativnog plana dejstava međunarodne civilne misije zahteva nove odluke SB, što će biti moguće samo uz saglasnost Beograda i Prištine", kaže se u saopštenju.

Za Rusiju su pregovori jedini izlaz pri rešavanju pitanja budućeg statusa Kosova i Moskva će nastaviti do kraja da ubeđuje partnere u EU i SAD da ne priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Pokrajine, izjavio je Tanjugu ruski predstavnik u Kontakt grupi Aleksandar Bocan-Harčenko. „Znamo da je šansa mala, mi ćemo ubeđivati partnere do kraja da bi to bilo destruktivno po čitav sistem međunarodnih odnosa", rekao je Bocan-Harčenko, koji nije želeo da govori o postupcima Rusije u slučaju samoproklamovanja nezavisnosti, ali je ponovio da je Moskva pripremila „niz mera". „Kao svaka država koja ima interes i kojoj je stalo do toga šta se događa u Srbiji - a mi jesmo takva zemlja, imamo mere kako ćemo da reagujemo i znamo šta ćemo uraditi u slučaju proglašenja", rekao je Bocan-Harčenko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.