Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Za Srbiju kao i za Hrvatsku

Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova Slovenije traži da za Srbiju važe isti kriterijumi koju su važili za Hrvatsku u približavanju EU.

Tokom današnjih razgovora u Ljubljani sa predstavnicima spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel založio se da, u pocesu priključivanja EU, za Srbiju važe isti kriterijumi koji su važili za Hrvatsku, ali je pri tome kao nužni uslov istakao punu saradnju sa Haškim tribunalom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Cilj ovog susreta bio je predstavljanje slovenačkih spoljnopolitičkih prioriteta tokom predstojećeg polugodišnjeg predsedavanja EU.

Rupel je ponovo naglasio da će posebna pažnja Slovenije, od 1. januara 2008. godine, biti namenjena Zapadnom Balkanu, u okviru čega će se Slovenija zalagati za evropsku budućnost država naše regije i nužnost osvežavanja procesa njihovog uključivanja u EU.

Zbog toga će Slovenija marta iduće godine, tokom svog predsedavanja, organizovati i neformalni susret ministara EU, na koji će pozvati i ministre spoljnih poslova država iz regije.

Po pitanju Kosova, Rupel je pre svega istakao važnost jedinstva EU u rešavanju tog pitanja, koje je evropsko i treba ga rešavati u evropskoj perspektivi.

Pored toga, Slovenija će se, kao predsedavajuća EU, zalagati i za dalje olakšavanje viznog režima za žitelje svih država regije.

Uprkos tome što će, tokom predsedavanja, Slovenija kao prioritete imati bitna pitanja, koja se neposredno tiču spoljne i unutrašnje politike Srbije, Srbija u Sloveniji još uvek nema ambasadora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.